Hopp til hovedinnhold

1704–1706:
Ut i verden

Sommeren 1704 besøkte eneveldets nykronede konge, Frederik 4., Trondhjem under sin hyllingsferd i Norge. Dette var en sjelden hendelse som må ha vakt stor oppsikt. Ble Peter med det kongelige følget da det forlot byen og reiste til København? I et brev han skrev til kongen i 1715 påsto han at han hadde rømt hjemmefra elleve år tidligere. Kan vi stole helt på den voksne Peter Wessels ord? Dro han alene hjemmefra som 13-åring, eller var dette noe han syntes passet til bildet av en eventyrlysten og dristig helt?

Det lille skipet i midten av maleriet skal være Løvendals Galley, som i en periode ble ført av Peter Wessel. Skipet var bygget i Langesund og oppkalt etter Norges stattholder, Ulrich Frederik Valdemar Løvendal. Kopi ved Marianne Hallbauer, etter en original av Bernhard H. Grodtschilling.

Våren 1706 var han i København, 15 år gammel. Her skrev han den første av flere søknader til kongen om å bli opptatt ved det kongelige sjøkadettakademiet. Brevskriving var et viktig hjelpemiddel for den som ville bygge karriere, og det ville Peter Wessel. Han skrev brev hele livet – mange av dem til kongen. Mye om hans karriere er kjent nettopp ut fra brevene han skrev, også når han var til sjøs. De var holdt i tidens formelle stil, hvor han understreket sin ydmykhet og tjenestevilje – samtidig som han aldri unnlot å peke på sine egne bedrifter og fremragende egenskaper. Peter Wessel var målbevisst og ambisiøs i sin selvfremstilling, og spilte slik en aktiv rolle i å skape et heltebilde av seg selv.

Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1