Hopp til hovedinnhold

Systemet - En opera om NAV

Systemet - en opera om NAV

En humoristisk kammeropera om paradokser i velferdssystemet, der saksbehandleren forgjeves prøver å hjelpe brukerne, men motarbeides av Systemet ... Bli med på Operakollektivets urpremiere og en nyskrevet opera med samfunnsrelevant tematikk og satirisk brodd. Velkommen til venterommet. Trekk kølapp!
Den samme uka kan du også bli med på åpen masterclass med studenter fra NTNU, i samarbeid med Opera Trøndelag og Ringve Musikkmuseum (10.–14. okt.).

Ringve Musikkmuseum
14. oktober 2023 kl. 19.00

En humoristisk kammeropera om paradokser i velferdssystemet.

Systemet er hjørnesteinen i den sosialdemokratiske samfunnskontrakten, men fungerer ikke helt som det skal. Brukerne får hjelp, men ikke den hjelpen de trenger. De blir fanget i venterommet hvor de sirkulerer mellom jobbsøkerkurs, arbeidsavklaringer og trusler om anmeldelser for svindel av trygdeytelser.

Midt i skuddlinja står Saksbehandleren. Han prøver forgjeves å hjelpe brukerne samtidig som han skal avkode kryptiske og motstridende kommandoer fra Systemet; et mystisk velferdsfantom uten fysisk tilstedeværelse.

Operaen kulminerer i det Saksbehandleren gjør opprør og blir mer lojal mot borgerne enn mot Systemet.

Men var det egentlig så lurt?

Velkommen til venterommet. Trekk kølapp.

Systemet - En opera om NAV

Kor og orkester

Operakollektivet er et uavhengig nordisk operakompani drevet av kunstnerne selv. Vi skriver tekst og komponerer samtidsopera med samfunnsrelevant tematikk med en satirisk brodd. Vårt mål er å utvikle opera som er tilgjengelig, relevant og engasjerende. Operakollektivet består av operasanger Patrick Egersborg, librettist og dramatiker Oda Fiskum og den islandske komponisten Gísli J. Grétarsson.

Kunstnerisk team

  • Musikk: Gísli J. Grétarsson
  • Tekst og regi: Oda Fiskum
  • Scenografikonsulent: Annika Bromberg
  • Produsent: Patrick Egersborg

På scenen
  • Kapellmester: Knut Erik Jensen
  • Saksbehandler (baryton): Patrick Egersborg
  • Bruker 1 (mezzosopran): Nina Sætherhaug
  • Bruker 2 (tenor): Mikkel Fjeld Skorpen

Systemet er støttet av: 
Kulturrådet, Fond for lyd og bilde, Fritt Ord, Bergesenstiftelsen, Nordisk Kulturfond, Nordisk kulturkontakt, Kulturdirektoratet og Dramatikerforbundet og Opera Trøndelag.

Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1