Hopp til hovedinnhold

Hvaler som synger

Utstillingen Lost Voices - listening under the surface gir oss muligheten til å lytte til livet under vann. I denne spesialforelesningen får du vite mer om sangen fra de største dyrene vi har.

Hvaler som synger

Vi har hørt sang fra knølhval i over 50 år! Knølhvalhanner produserer lange, repeterende låter som passer godt inn i vår forståelse av musikk. Andre hvalsanger har melodier som er vanskeligere for oss å forstå. I dette foredraget snakker Ana Širović fra Institutt for biologi ved NTNU om lyder fra hval og hvordan disse dyrene synger under vann.
Etter foredraget oppfordres publikum til å gå inn i lydutstillingen Lost Voices for å oppleve lydene fra livet i havet.

Ringve Musikkmuseum
22. april 2023 kl. 14.00

Ana Širović

Ana Širović er førsteamanuensis ved NTNU med spesialisering i marin bioakustikk. Hun er interessert i utvikling og bruk av nye akustiske metoder for å forbedre forståelsen av sterkt utnyttede og truede marine arter, spesielt store hvaler og fisker. Hun er interessert i støy og effektene som  menneskeskapt støy har på livet i havet.

Før hun begynte på NTNU, var Širović fakultetsmedlem ved Texas A&M University ved Galveston og Alaska Pacific University, og forskningsoseanograf ved Scripps Institution of Oceanography. Hun har mottatt Medwin-prisen fra Acoustical Society of America og US Antarctic Service Medal.

Les mer om lydinstallasjonen:

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1