Hopp til hovedinnhold

Sonater & svisker del 4

Den fjerde konserten i denne serien framføres av et fantastisk trekløver fra NTNU som spiller på fiolin, piano og gitar/ lutt.

Sonater svisker del 4

Musikere fra NTNU Institutt for musikk fortsetter konsertserien med utvalgt musikk på Ringve. Denne gangen er det Marianne Thorsen (fiolin), Knut Erik Jensen (klaver) og Jarl Strømdal (gitar) som framfører et velklingende program som består av verk av blant andre Paganini, Ravel og Debussy. Få med deg smektende sonater og smakfulle svisker denne lørdagen!

Ringve Musikkmuseum
25. mars 2023 kl. 14.00

PROGRAM

Giuliani: 1. sats sonate op. 15 - Allegro spirito

Paganini: 2. sats Grand sonate - Romanza

Ponce: Prelude e-dur

Satie: Gnossienne no 1


Paganini: Sonata concertata for gitar og fiolin

II Adagio assai espressivo

III Rondeau


Ravel: Menuett fra sonatine (2. sats)

Scriabin: opus 2, preludium og etyde


Debussy: Sonate for fiolin og klaver

I Allegro vivo

II Intermede: Fantasque et leger

III Finale: Tres anime


Manuel de Ponce: Estrellita

Musikerne

Knut Erik Jensen bor i Selbu og er universitetslektor på NTNU, Institutt for musikk, leder for pianoklassen på lørdagsskolen, Trondheim Kulturskole og har en rikholdig frilanskarriere. Han har en mastergrad fra konservatoriet i Trondheim i utøvende piano. Han har i mange år vært en ettertraktet musiker i Trøndelag, ikke minst innen opera som akkompagnatør og repetitør, og som kammermusiker og solist. Siden 2007 har han spilt nært 200 konserter i USA, mest som soloartist, men også med sangere og som solist med orkestre. De senere årene kan nevnes framføring av samtlige av Griegs romanser i Seattle, USA fordelt på 7 konserter, og som solist i Grieg og Klaus Egge klaverkonserter. Av egne prosjekter jobber han mye med norsk pianomusikk, både ved å bestille nye verker fra komponister og finne fram stykker som ikke er så ofte spilt. I 2013 bestilte og urfremførte han pianosonaten «Ruf und Nachklang» av Ståle Kleiberg, og i 2022 var han pianist på platen Requiem, Læreren som ikke ble og Trisyn av Marcus Paus, sammen med Knut Stiklestad. Han har for øvrig en svært allsidig bakgrunn fra flere sjangre og instrumenter.

Marianne Thorsen har undervist ved NTNU siden 2006, og tidligere en årrekke ved Royal Academy of Music i London. Hun vokste opp i Trondheim og var mangeårig elev ved Trondheim kommunale musikkskole (som det het den gang) med blant annet Bjarne Fiskum som inspirerende lærer. Som 15-åring reiste hun til London og vant stipend ved prøvespill som student ved The Purcell School og Royal Academy of Music, hvor hun studerte med György Pauk.​

Marianne er en aktiv kammermusiker og var spillende leder av Nash Ensemble of London fra 2000-2015 og Leopold String Trio fra 1991-2006, med en omfattende turnevirksomhet og flere prisbelønte innspillinger for Hyperion Records. Fra 2009-2013 var hun kunstnerisk leder ved Vinterfestspill på Røros.

Marianne og Trondheimsolistene vant Spellemann for sin innspilling av Mozart fiolinkonserter nr 3-5. Hun har framført Ketil Hvoslef fiolinkonsert med Vassily Sinaisky og Oslo-filharmonien for NRK-tv, Ståle Kleiberg fiolinkonsert nr 1 med Trondheim Symfoniorkester og Lasse Thoresen sin fiolinkonsert med Bergen-filharmonien. Med Harmonien og Neeme Järvi har hun også spilt inn Johan Svendsen fiolinkonsert og endel fiolinmusikk av Johan Halvorsen.

Marianne spiller på en fiolin av Giovanni Battista Guadagnini, generøst stilt til disposisjon av Dextra Musica.

Jarl Strømdal er førsteamanuensis ved Institutt for musikk, NTNU Trondheim.  Han ble født i 1962 og vokste opp i Blokk i Rødøy kommune.

Han er utdannet ved Norges Musikkhøgskole, Oslo, og senere Guildhall School of Music and Drama, London, hvor han fikk sin MA grad. Ved sin avsluttende mastereksamen i 1990 ble Jarl, som første gitarist, tildelt «The Concert Recital Diploma-Premiere Prix». I tillegg til Norge, har han gitt konserter i Sverige, USA og mange land i Europa. Han har gjort en rekke urfremføringer, senest av Bertil Palmar Johansen´s «Music on the night sky». Sammen med Marianne Thorsen, Mona Spigseth og Øyvind Gimse medvirket han på utgivelsen «To gode venner» med musikk for unge av Bertil P. Johansen.

Jarl samarbeider ofte med andre kunstformer, og har bl.a. medvirket som musiker, musikalsk ansvarlig og komponist ved flere teateroppsetninger på Trøndelag Teater. Som luteninst og tidligmusiker har han fremført barokk, rennesanse og middelaldermusikk over store deler av Norge. Han har ved flere anledninger opptrådt med Trondheim Symfoniorkester som gitarist, mandolinist og banjo spiller! Sammen med det anerkjente ensemble "Arctic Guitar trio" har han gitt ut tre inspillinger som alle har høstet stor internasjonal anerkjennelse.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1