Hopp til hovedinnhold

Aurum synger Udbye

Endelig skal vi feire den begavede trondheimskomponisten Martin Andreas Udbye med velfortjent jubileumskonsert! Gled deg til en sprudlende forestilling med kammerkoret Aurum og pianist og komponist Eva Holm Foosnæs - kombinert med Udbyes dramatiske historie...

Aurum synger Udbye

Vi inviterer til en forsinket jubileumskonsert for komponisten og organisten Martin Andreas Udbye, stortalentet som skrev Norges første norske opera. Det prisvinnende kammerkoret Aurum framfører her utvalgte korverk av 200-årsjubilanten og trondhjemmeren Udbye, under ledelse av Eva Holm Foosnæs på klaver.

Ringve Musikkmuseum
13. februar 2022 kl. 14.00

Musikk vi aldri har hørt før

Det er pianist og komponist Eva Holm Foosnæs som har fått oppgaven med å velge ut og legge til rette musikken til denne jubileumskonserten. Hun beskriver det på denne måten:

- Arbeidet med å dykke ned i Martin A. Udbyes verk er veldig spennende. Ikke minst er det en liten nøtt å tyde kråketær (utydelig noter og tekst) selv om han har en nydelig håndskrift. Jeg har gjort et utvalg fra hans liv som representerer både opera, syngespill, musikk i skolen, mannskor, damekor og instrumentalmusikk. 

Likheter med Mozart
- Publikum kan forvente å høre likheter av både Mozart og andre wienerklassikere i hans korverk med orkester. I hans a cappella-musikk er han dristigere og tør å utfordre mer mot den romantiske sjangeren. Til å være delvis selvlært er Udbye forbausende oppdatert på satslære og stemmebruk. Vi gleder oss til å presentere dette, og håper det kan bli brukt mer i framtiden, sier Foosnæs.

  • 1/1

Udbye: Den ensomme stridsmann

​«Deres Navn som Komponist har en bedre Klang end nogen andens her til lands», skrev Henrik Ibsen i et brev til ham. I dag er det få som har hørt musikken til Martin Andreas Udbye (1820–1889), trondhjemmeren som skrev Norges første opera. Dermed er det en unik anledning når Ringve Musikkmuseum inviterer til jubileumskonsert.

Udbye kom fra enkle kår og var langt på vei selvlært som musiker, men hadde en stor musikalsk produksjon på høyt nivå. Han skrev musikk over et bredt spekter, blant annet for militærkorps, kirkeorgel og kammermusikk. Men han skrev også i det store formatet; for manns- og blandet kor, for fullt orkester og ikke minst for teaterscenen. Han hadde sine største suksesser i det blomstrende sangermiljøet i andre del av 1800-tallet, og er blitt kalt den første norske komponist som behersket musikkdramatikken.

Samtidig kjempet Udbye en tung kamp. Fattigdom og manglende utdannelse og nettverk utgjorde et glasstak han aldri lyktes i å sprenge. Han ble forbigått når viktige stillinger skulle besettes, og fikk aldri se sin opera Fredkullaoppført på scenen. Skuffelsene preget etter hvert også hans personlighet. Likevel hadde han en lojal tilhengerskare i Trondheim, og ble hedret etter sin død med et minnesmerke på domkirkegården.

Det er særlig Udbyes korverk og musikkdramatikk som står i sentrum når Ringve Musikkmuseum markerer Udbyes 200-årsjubileum i samarbeid med det prisbelønte Kammerkoret Aurum, under ledelse av Eva Holm Foosnæs på klaver. Førstekonservator Annabella Skagen fører publikum gjennom Martin Andreas Udbyes kontrastfylte liv og kunstnerskap.

  • 1/1

Kammerkoret Aurum

Kammerkoret Aurum er et ambisiøst kor fra Trondheim. Koret ble stiftet i 2006 og består av rundt 24 sangere. De er opptatt av å holde et høyt musikalsk nivå og har et variert og spennende repertoar bestående av både ny og gammel musikk.

Koret har vunnet en rekke priser.

Les mer om Aurum

Museum24:Portal - 2024.03.19
Grunnstilsett-versjon: 1