Hopp til hovedinnhold

Gjenstander i Beethoven Factory

Her kan du utforske historien bak de utstilte bildene og bystene som du finner i utstillingen.

Blant Beethoven-fabrikkens produkter finnes det fysiske gjenstander av alle tenkelige slag. På 18- og 1900-tallet ble bilder og byster av Beethoven produsert og reprodusert i et stort antall. Det fantes derfor Beethoven-avbildninger i mange private hjem.

Ulike fremstillinger av Beethoven

I utstillingen viser vi flere eksempler på slike gjenstander, hvorav bare én antas å være et originalt kunstverk. Avbildningene gir ikke bare et inntrykk av Beethovens utseende og livshistorie, men forteller også om mytedannelsen rundt hans persona og om hvordan Beethoven-beundringen var knyttet til kulturell identitet og sosial status.

Hendelsen i Teplice

Den såkalte hendelsen i Teplice skal ha funnet sted i 1811. Beethoven og den kjente dikteren Wolfgang von Goethe er på spasertur i parken. På turen møter de keiserfamilien. Goethe stopper respektfullt opp og hilser, mens Beethoven vandrer demonstrativt videre.

Grafikk av Carl Rohling, Tyskland, tegnet i 1887.

Mystikken

Komponisten har sovnet over taffelpianoet. Dette er en av mange romantiske motiv hvor den visjonært drømmende Beethoven inspireres av ulike skikkelser, trolig hentet både fra historie og mytologi.

Beethovens oppholdsværelse

Ofte gjengitt skisse av Beethovens oppholdsværelse (stue) i hans siste bolig i Schwarzspanierhaus i Wien. Vinduet har utsikt mot St. Stephen katedralen. Tegnet av Johann Nepomuk Hoechle like etter komponistens død i 1827.

  • 1/1
    Byste av billedhugger Schwan.

Fotografi av kunstner ogbilledhugger Friedrich Carl Schwan (antatt 1865–1922) fra Tyskland. De fleste av denne bildehuggerens verk gikk tapt da atelieret hans i Dresden ble bombet av de allierte i 1945. Dette er trolig et av de få gjenværende originalverk fra hans hånd. Kunstnerens kone, Hildur Ianssen, var født i Trondheim, og ekteparets datter donerte bysten til Ringve.