<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=358484408187830&ev=PageView&noscript=1" />

Gjenstander i Beethoven Factory

Her kan du utforske historien bak de utstilte bildene og bystene som du finner i utstillingen.

Blant Beethoven-fabrikkens produkter finnes det fysiske gjenstander av alle tenkelige slag. På 18- og 1900-tallet ble bilder og byster av Beethoven produsert og reprodusert i et stort antall. Det fantes derfor Beethoven-avbildninger i mange private hjem.

Ulike fremstillinger av Beethoven

I utstillingen viser vi flere eksempler på slike gjenstander, hvorav bare én antas å være et originalt kunstverk. Avbildningene gir ikke bare et inntrykk av Beethovens utseende og livshistorie, men forteller også om mytedannelsen rundt hans persona og om hvordan Beethoven-beundringen var knyttet til kulturell identitet og sosial status.

last_ned_18.png (Foto/Photo)

Hendelsen i Teplice

Den såkalte hendelsen i Teplice skal ha funnet sted i 1811. Beethoven og den kjente dikteren Wolfgang von Goethe er på spasertur i parken. På turen møter de keiserfamilien. Goethe stopper respektfullt opp og hilser, mens Beethoven vandrer demonstrativt videre.

Grafikk av Carl Rohling, Tyskland, tegnet i 1887.

last_ned_14.png (Foto/Photo)

Mystikken

Komponisten har sovnet over taffelpianoet. Dette er en av mange romantiske motiv hvor den visjonært drømmende Beethoven inspireres av ulike skikkelser, trolig hentet både fra historie og mytologi.

last_ned_10.png (Foto/Photo)

Beethovens oppholdsværelse

Ofte gjengitt skisse av Beethovens oppholdsværelse (stue) i hans siste bolig i Schwarzspanierhaus i Wien. Vinduet har utsikt mot St. Stephen katedralen. Tegnet av Johann Nepomuk Hoechle like etter komponistens død i 1827.

  • Byste av billedhugger Schwan. (Foto/Photo)
    1/1
    Byste av billedhugger Schwan.
Swan.jpg (Foto/Photo)

Fotografi av kunstner ogbilledhugger Friedrich Carl Schwan (antatt 1865–1922) fra Tyskland. De fleste av denne bildehuggerens verk gikk tapt da atelieret hans i Dresden ble bombet av de allierte i 1945. Dette er trolig et av de få gjenværende originalverk fra hans hånd. Kunstnerens kone, Hildur Ianssen, var født i Trondheim, og ekteparets datter donerte bysten til Ringve.