En dag fylt av musikk

Det koker på museet når 2500 fjerdeklassinger får lære, lytte, lage og framføre musikk en hel dag.

 • En liten beat Venter i foajeen Foto Ringve
  1/1

«En liten beat» er navnet på samarbeidet mellom Kulturskolen og Ringve Musikkmuseum er en del av Den kulturelle skolesekken hvor alle elever på 4. trinn får en hel dag på museet som en del av musikkundervisningen. Ordningen har pågått siden 1997.

– Her lærer elevene å være publikum i en konsertsal. De får oppleve en konsert hvor musikken framføres av jevnaldrende, forklarer Haakon Andre Øyen som er museumspedagog og lærer. Han koordinerer skolebesøkene og har tydelige ønsker for samarbeidet.

Opplever musikk fra flere sider

– Målet vårt er at ungene skal bli kjent med museet og Kulturskolen. De skal lære om instrumenter, lage et instrument selv, spille og de skal få lytte til musikk som blir framført av andre barn. Det viktigste er å oppleve glede og engasjement i møtet med musikk, sier han.

Det er en studie i logistikk og effektivitet når 300 fjerdeklassinger entrer museet hver dag. Halvparten får være publikum i konsertsalen, der barn fra Kulturskolen spiller musikkstykker på fiolin, piano og blåseinstrumenter.

Flere aktiviteter

Resten av elevene blir delt i tre grupper. Én deltar på omvisning i instrumentsamlingen og får demonstrert beinfløyter og bukkehorn, hardingfele og el-gitar. Neste gruppe får lage sitt eget rytmeinstrument, og siste gruppe får teste kunnskapene sine i en lyttekviss.

– Stemningen er kjempegod, det tydelig at elevene liker å være her, oppsummerer Haakon og tilføyer:

– En elev stoppet meg og spurte: «Hvor får jeg kjøpt et bukkehorn hen? Det har jeg lyst på!» Da har vi truffet noe, sier Haakon.

 • En liten beat Tunet Foto Ringve
  1/4
 • En liten beat Lage instrument tett på Foto Ringve
  2/4
 • En liten beat Tunet Foto Ringve
  4/4