Hopp til hovedinnhold

Hurra, vi er i filmbransjen!

I høst har vi fulgt tre instrumentmakere på nært hold. Våre innleide filmskapere har fanget opp det kompliserte arbeidet med å bygge instrumenter fra bunnen av, og hvordan de endelig høres ut når proffe musikere spiller på dem.

Det skjer mye i kulissene før en ny utstilling er ferdig. I det siste har vi vært i filmbransjen. Rettere sagt har vi gitt jobben til Rablefilm AS som lager flere korte dokumentarfilmer som skal vises i den splitter nye instrumentutstillingen som åpner til sommeren.

  • Gitaristen Runar Kjeldsberg spiller på gitaren som Luthier Leonardo Michelin-Salomon har reprodusert etter en Fabricatore fra 1816. Foto: Bjørn Ante Røe

Over flere måneder har filmteamet besøkt ulike instrumentmakerne for å intervjue og filme når de lager instrumenter fra bunnen av. Her kommer vi tett inn på håndverket fra start til slutt, fram til et ferdig instrument.

  • Trommeslager Henriette Kolset demonstrerer stlåttetromma som er laget av trommemakerne Erik og Jan Olsen. Emma Jøsok og Bjørn Ante Røe fra Rablefilm AS står bak kamera.

Alle instrumentene som blir filmet er kjøpt inn av museet. De gamle, historiske instrumentene som vanligvis står utstilt på museet, kan dessverre ikke spilles på. Derfor er det ekstra viktig å få laget nyere kopier, som er framstilt med riktig teknikk og materialer og som kan spilles på.

Rosinen i pølsa er altså å få høre klangen av det ferdige instrumentet. Derfor har museet invitert tre dyktige musikere til å spille på dem mens de filmes. Og resultatet? Det får du se og høre inne i den nye utstillingen som åpner på Ringve 3. juni. Bare å glede seg!

  • 1/1
    Her er det fløytist Hans Fredrik Jacobsen som spiller på den nylagde Jotunfløyta laget av fløyte- og bukkehornmaker, Magnar Storbækken.
Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1