Hopp til hovedinnhold

Lirekasse med sans for humor

Dukkene beveger seg etter musikken til publikums fryd og skrekk!

  • 1/1
    Orgelbygger Jann Magnar Fiskvik og materialkonservator Vera de Bruyn har god kjennskap til de innerste hemmelighetene til dreiepositivet .

Fargerike tredukker formet som yndige damer, vakre fugler og en glisende tannlege som trekker ut tenner på ei vettskremt kone – alt sammen danser muntert til lyden av «Napoleon med sin hær». Dette er den bisarre dekoren på et dreiepositiv som daglig skal spille i utstillingen Musikk på boks.

Levende musikk i utstillingen
Museet har fått hjelp til å gjøre instrumentet spillbart. Orgelbygger Jann Magnar Fiskvik har restaurert lirekassen tidligere, og nå skal det bli klart til å spilles på hver dag i utstillingen om mekaniske musikkinstrumenter. Man kan velg mellom åtte ulike melodier.

Som orgelbygger er Fiskvik vant til å bygge og reparere ulike typer mekaniske instrumenter. Her tar han seg av innmaten av lirekassen, funksjonene og stemmingen.  

Dreiepositivet ble laget i Tyskland i 1850-årene og kom etter hvert til Nord-Norge med en omreisende italiensk musiker. I 2017 kjøpte Ringve Musikkmuseum instrumentet. Museet har et lignende instrument i samlingen fra før, som ikke kan spilles på.

Bevarer fortida
Ringves egen konservator, Vera de Bruyn, konserverer materialene på instrumentet, blant annet ved å rense indre deler for gammelt fett og stabilisere løse biter på overflatene. I denne prosessen kan hun oppdage bearbeidingsspor fra tidligere restaureringer, som forteller om lirekassens historie og bruk.
– Det er litt av et detektivarbeid, alt blir dokumentert og fotografert, forklarer Vera de Bruyn.

Dreiepositivet skal brukes i en periode i utstillingen og vil bli nøye observert underveis.  
– Vi er klar over at bruken medfører slitasje på de gamle delene, som vi helst vil bevare og ikke bytte ut med nye deler. Men siden vi har et lignende instrument i samlingen fra før, er det bestemt at vi skal bruke dette for å vise fram den artige funksjonen med dansende dukker og den fantastiske lyden, sier hun.

Du kan selv høre lirekassen i utstillingen Musikk på boks, som åpner 2. februar.

Les mer på Digitalt museum

  • 1/2
    Lokket er utstyrt med merkelig og vakker dekor som danser til musikken.
  • 2/2
    Å gjøre lirekassen spillbar krever grundig arbeid. Her fra konserveringsverkstedet på Ringve.