Hopp til hovedinnhold

Lyden av Grieg

Utstilling i forbindelse med Edvar Grieg jubileumsår i 2007.

Utstilling på Ringve Musikkmuseum i 2007.

  • Edvard Grieg lytter til en av sine piano ruller i Phonola-Haus, Berlin 1907 Ukjent fotograf

Edvard Grieg (1843-1907) betraktes som Skandinavias fremste komponist i siste del av 1800-årene. Grieg oppnådde internasjonal berømmelse allerede i sin levetid som komponist av en av romantikkens - og fortsatt i vår tids - mest spilte konserter: klaverkonserten i a-moll, op. 16. Musikken hans er blitt stående som selve symbolet på det norske tonespråket. Grieg så på seg selv som en sann romantiker som søkte mystikken og skjønnheten i naturen. Han fant stor inspirasjon i den norske folkemusikken og dens særegne harmonikk.

Grieg hadde en enorm åndskraft og vitalitet som kom til uttrykk langt utover musikkens område. Han var et kjempende menneske som reagerte mot sosial urett, snobberi og maktmisbruk. Grieg sto alltid på de svakes side. Honnørsordene fra den franske revolusjonen om frihet, likhet og brorskap, ble en ledestjerne gjennom livet. Som skribent, brevskriver og taler hadde han også en eminent evne til å ordlegge seg.

Grieg var i mange år en reisende ambassadør for sin egen musikk og turnerte flittig i de europeiske storbyene. Han var en svært ettertraktet pianist og dirigent som vekket begeistring både hos publikum og kritikere.

Denne utstillingen setter fokus på utøveren Grieg. Takket være lydopptak, både de akustiske fra 1903 og de for pianoruller i 1906, har vi fortsatt gleden av å høre Grieg som tolker av egne klaverstykker. Dette viser også at han var i pakt med de aller seneste tekniske nyhetene ved inngangen til det 20. århundre.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1