Hopp til hovedinnhold

Nyhetsarkiv

2017

Ringve Musikkmuseum og Norsk Døvemuseum vinner pris for beste formidlingsidé

Prisen blir gitt årlig avNorges museumsforbund, og ble kunngjort på det nasjonale museumsmøtet iFredrikstad. Prisen ble gitt for tilbudet «omvisning for tegnspråklige påRingve Musikkmuseum», et fullverdig formidlingstilbud i utstillingen «Igrevinnens tid: Musikk og mennesker i Trondhjem 1740-1815».

Museene i Sør-Trøndelag nominert til Årets museum

Årets museum er en nasjonal museumspris som deles ut årlig i forbindelse
med Det nasjonale museumsmøtet. Målet med prisen er å påskjønne godt
museumsarbeid og å inspirere museer til innovativ og nyskapende virksomhet
av høy kvalitet. I år er Museene i Sør-Trøndelag, Árran - lulesamisk senter og Nordnorsk kunstmuseum nominert.
Les mer om prisen

"Månedens eksperter" januar 2017


"Månedens eksperter" i den siste utgaven av Gatemagasinet Sorgenfri er konservator Anne Mette Gottschal og museumspedagog Lars Erik Brustad Melhus, som presenterer Ringve Musikkmuseum.

I salg i hele januar. God lesing! 

Den årlige CIMCIM-konferansen 2017

I år deltar tre av museets ansatte på den store internasjonale konferansen om musikk og instrumenter i museumssamlinger. Tema for 2017 er Presentasjon, bevaring og tolkning - Utfordringer ved instrumentsamlinger i det 21-århundre.

Les programmet på CIMCIM sine nettsider. 

Utstilling: Ernst Savosnick

I 2017 fyller Jødisk museum Trondheim - Jewish Museum Trondheim 20 år. Siden 12.mai 1997 har museet samlet inn og formidlet jødisk historie og liv i det nordenfjeldske området. 20-årsjubileet markeres med pop up-utstillingen "Jødiske fotspor i Trondheim", der museet stiller ut deler av sin samling på 19 ulike plasser i Trondheim.

På Ringve kan du se utstillingen om Ernst Salomon Savosnick (1879 - 1943). I mange år drev han en ur- og musikkforretning i Krambugata, og senere i Søndre gate 22. Da 2.verdenskrig brøt ut ble familien spredt, Ernst ble arrestert i 1942 og døde i Auschwitz året etter. Du kan lese mer om en av de utstilte gjenstandene her: https://digitaltmuseum.no/011022845874

Vi gratulerer Jødisk Museum Trondheim med 20-årsjubileet!

Utstilling: Rust Never Sleeps

Tro det eller ei! Fra denne rustne platen er det mulig å høre de nydeligste toner. Hvordan? Ikke ved å riste den, da faller den bare mer i stykker. Nei, dette er en del av en spilledåse, med musikk programmert inn på selve platen. Ved et sinnrikt dataprogram er det mulig å lese av hva som skjuler seg i rusten.

Du kan se platen, og lese historien om den, på museet fra 10. juni til og med 31. august 2017.

Markering av utstillingsåpning den 10. juni klokken 12.45 og 14.45. Les mer her: http://ringve.no/rust-never-sleeps

Mellom reformasjon og revolusjon: 1700-talets kulturelle og politiske konfliktar

Dette er en tverrfaglig forskningskonferanse som arrangeres som et samarbeid mellom Ringve Musikkmuseum og Norsk selskap for 1700-tallsstudier i Ringves lokaler. Konferansen samler nærmere 50 1700-tallsforskere fra inn- og utland, med professor Marisa Linton fra Kingston University i London og professor Susan Maslan fra Berkeley-universitetet i California som hovedinnledere. Museets ansatte bidrar også med vitenskapelige papers på det musikkhistoriske området. Se også http://www.1700-tallet.no/konferanse2017/

Udbyes manuskripter

I 1877 dro komponist og organist Martin Andreas Udbye (1820-1889) fra Trondheim over Dovrefjell for å sette opp sin nykomponerte opera Fredkulla ved Christiania teater. Da han ankom Hamar fikk han nyheten om at teateret har brent ned til grunnen. Urpremieren på operaen ble utsatt, og det var først 120 år etter, i 1997, at den ble fremført i Trondheim. Fredkulla blir i dag regnet som den første norske operaen.

Ringve Musikkmuseum har en samling noter etter Udbye, blant annet partituren til operaen Fredkulla. Nå kan se en oversikt over manuskriptene på Arkivportalen: http://arkivportalen.no/side/arkiv/detaljer?arkivId=no-MIST_arkiv_000000014714

Nordisk slotts- og herregårdssymposium 2017

I år arrangeres symposiet i Trondheim, og tema er historiske landskap, parker, haver og verneproblematikk. Ringve er medarrangør og deltakerne skal også besøke museet, gården og hagen. Vi ønsker dem velkommen!

Mykles fiolin på Ringve

Høsten 2015 fikk Ringve Musikkmuseum Agnar Mykles fiolin i gave fra hans barn. Museet stiller nå ut fiolinen og viser bakgrunnen for at han ga instrumentet sitt spesielle navn.

2018

Lyden av en spilledåse

Hva er en spilledåse som ikke fungerer? Skrot, skulle noen si. En utfordring, sier vi på Ringve Musikkmuseum. Musikkteknologstudent Frode van der Meeren ved NTNU har utviklet en metode som blåser liv i ødelagte og skjøre musikkmaskiner. Som et ledd i denne prosessen gjør han nå lydopptak sammen med oss i det ekkofrie rommet på Gløshaugen.

Les og se bilder her:
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1