Hopp til hovedinnhold

Sommerjobb som Ukas musiker

I sommer har musikkstudenter fra hele landet inntatt Ringve Musikkmuseum under fanen Ukas musiker.

 • Amalie Leirvik på gitar og sang

I seks uker har de ulike musikerne fremført solokonserter på scenen i museets instrumentgalleri, Lydspor. Hver utøver har formidlet sine erfaringer, sine instrumenter og ikke minst sin musikk.

Publikum har fått oppleve moderne fiolinspill, folkemusikk, visesang, en unik bassgitar og jazz på saxofoner og vibrafon. Musikeren har valgt musikken ut fra om det er noe de har skrevet selv, om det er noe de synes er ekstra fint, eller om musikken har en historie de vil fortelle til publikum.

 • Ragna Rian – fiolin og hardingfele

Hva handler låta om?

Historiefortelling er noe en finner i hver konsert, enten det er bevisst eller ikke. Hver tone og pause er et poeng fra musikeren som de vil formidle til publikum. En dyktig musiker har brukt utallige timer på å finne de riktige teknikkene og fraseringene for å kunne si akkurat det de mener gjennom instrumentet sitt, om det er saxofon, fiolin eller stemmen. Når låta er ferdig, er det en forventning fra publikum at en skal utdype det en har fått - eller skal få høre. 

For mange musikere, er kanskje denne delen av konsertopplevelsen noe av det vanskeligste. En har brukt år på å finpusse det musikalske, spilt på soverommet, i øvingslokalet og på konserter i et livslangt prosjekt etter å perfeksjonere musikken sin. Når en da står på scenen og skal si noen velvalgte ord, kan en lett føle seg på bar bakke: «Det er jo ikke dette jeg har øvd på!»

 • Amund Stenøien på vibrafon.

Mengdetrening

Dette er noe av det vi ønsker å gi musikere en mulighet til å jobbe med gjennom Ukas musiker. Hver utøver spiller to konserter hver dag, mandag til lørdag. Det vil si tolv konserter som gir muligheten til å fenge publikum og tolv sjanser til å finne på noe å si. Kanskje en skal ta den vitsen etter den andre låta? Kanskje en skal la vær å prate akkurat mellom de to låtene der? Alle publikummere er forskjellig, men vi alle har det til felles at vi liker å se noen som er trygg, varm og åpen på scenen. Den eneste måten å få en trygg personlighet på scenen, er gjennom mengdetrening. Selv har Ringve sine Ukas musikere sagt at konsertene deres har endret karakter og at kontakten med publikum blir noe annet på slutten av en slik uke.

Vi på Ringve elsker å se god musikkformidling og ønsker å fortsette med dette arbeidet! Ukas musiker har blitt en favoritt både hos de ansatte og blant publikum, så dette satser vi på å holde på med i mange år fremover. Vi gleder oss til å gi flere unge musikkstudenter muligheten til å øve - på å holde konserter.

 • 1/3
  Nora Baudouin Lie Kvaran på saxofon
 • 2/3
  Gard Kronborg på bassgitar.
 • 3/3
  Ingeborg Sollid på sang.

Ukas musiker sommeren 2023

Amalie Leirvik – sang og gitar                  

Nora Baudouin Lie Kvaran - saxofon                              

Ragna Rian – fiolin og hardingfele          

Gard Kronborg - bassgitar

Amund Stenøien - vibrafon                    

Ingeborg Sollid  - sang  

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1