<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=358484408187830&ev=PageView&noscript=1" />

Onsdagskåseri: Ikke bare tikk-takk

I onsdagskåseriene denne høsten tilbyr vi noen spennende tema fra utstillingene våre. Denne gangen ønsker vi velkommen til kåseri med levende og mekanisk musikk i utstillingen Musikk på boks.

Onsdagskåseri: Ikke bare tikk-takk

Konservator Mats Krouthén tar oss med på en rundtur i utstillingen Musikk på boks – og byr på musikk og lyd fra bestefarsklokker og piano som spiller av seg selv.

Pris: Kr 130 / 110 (inkl. inngang til museets utstillinger)


Tid og sted
Ringve Musikkmuseum2. oktober 2019 kl. 14.00

Spilleurets kraft og makt

Praktfulle og kostbare gulvur hadde sin storhetstid i Europa på 1700- og 1800-tallet. Tikkingen fra klokka og signalet fra et timeslag ble faste innslag i de høyborgelige salongene. De mest luksuriøse variantene hadde innebygde spilledåser, og med disse ble også musikkavspilling en del av stuemiljøet. Ur med spillverk var spesielt kostbare og gikk gjerne i arv gjennom flere generasjoner.

Gulvuret fant veien til Norge på slutten av 1600-tallet, gjennom import og innvandring. Rundt 1750 kom produksjonen i gang også her til lands. Musikken fra de norskproduserte urene var ofte salmer, mens importerte ur gjerne inneholdt populære viser og danselåter. Selve spillverket kunne bestå av mekaniske klokkespill, små orgelverk eller strenger.

På denne rundturen får du se og høre en rekke instrumenter som spiller av seg selv.

Utstillingen Musikk på boks

Velkommen til en utstilling om mennesker, musikk og mekanikk!