Pioneren fra Buvika

En hyllest til Knut Wiggen

 • Knut Wiggen
  1/1
  Foto: Musik- och teaterbiblioteket i Stockholm

Ringve Musikkmuseum og Skaun kommune hyller komponisten og pioneren Knut Wiggen, som døde 10. september 2016. Siden 60-tallet har Wiggen vært en viktig pioner for samtidsmusikken, og han var sentral i opprettelsen av et av Europas viktigste musikkstudioer – Elektronmusikkstudion i Stockholm (EMS).

På 1960- og 70-tallet var Stockholm en av de fremste byene i Europa for eksperimentell kunst og musikk, noe som i hovedsak skyldtes foreningen Fylkingen, Sveriges Radio og musikkstudioet EMS. En av hovedaktørene bak dette var nordmannen Knut Wiggen. Han ble født i Buvika i 1927, og etter musikk- og komposisjonsstudier i Stockholm og Darmstadt slo han seg ned i Stockholm i 1955. I 1959 ble han formann i Fylkingen, der han fikk stor innflytelse og grunnla organisasjonens internasjonale renommé. I 1960 opprettet han et lite studio for elektronisk musikk, og to år senere fikk han hovedansvaret for å bygge opp musikkstudioet EMS. Han ledet dette studioet fram til 1975. I disse årene var han sentral i utviklingen av banebrytende studioteknologi, og utviklet blant annet verdens første digitale komponeringsverktøy med grafisk brukergrensesnitt – MusicBox.

Knut Wiggen er mest kjent for sitt arbeid i Sverige, men fikk etter hvert også stor anerkjennelse i Norge. Hans musikk ble for første gang presentert på Ultimafestivalen i 2003, sammen med en CD-utgivelse med hans elektroniske komposisjoner. Han ble æresmedlem i Norsk Komponistforening i 2009 – samme år som han var profilert komponist hos Festspillene i Bergen – og han ble tildelt Kongens fortjenestemedalje i sølv i 2010.

Program:

Fremtidens musikk

Musikkforedrag
Lørdag 28. januar kl. 12.
Sted: Ringve Musikkmuseum

Hvilken betydning har Wiggens arbeid hatt for elektronisk musikk og komposisjon? Musikalsk foredrag om Knut Wiggen og computermusikken på 60- og 70-tallet. Komponist og mangeårig leder av NOTAM, Jøran Rudi, i samtale med professor Dag Svanæs (NTNU) og Knut Wiggens enke Carol van Nuys.

Pris: Inkludert i inngangsbillett

    

MusicBox

Konsert
Søndag 29. januar kl. 18.
Sted: Børsa samfunnshus (ved siden av Skaun ungdomsskole).

Det finnes kun fem originalkomposisjoner som Knut Wiggen skrev ved hjelp av programmet MusicBox. Disse vil alle bli framført i sin helhet på Stig Carlsson-høyttalere, som er fraktet fra Stockholm for anledningen. I tillegg vil pianist Else Bø fremføre solostykker for piano som Wiggen skrev tidlig i karrieren. Disse har sannsynligvis aldri før blitt framført.

Wiggen var en stor beundrer av Stig Carlsons høyttalerkunst. For å kunne framføre MusicBox-komposisjonene sine i originalt klangformat ønsket han å benytte seg av den svenske ingeniørens høyttalere. Med god hjelp fra ildsjelene i CarlssonPlanet og splitter nye Carlsson-høyttalere fra Stockholm-baserte teenage engineering, har vi nå muligheten til å oppleve det samme under konserten i Børsa samfunnshus.

Les mer om høyttalerne og Stig Carlsson her.


Pris: 150/100

Kjøp billett

Billetter kan også kjøpes i døra, kontant, Hoopla eller mCash.


 • Foto: SVT Bild. Original finnes hos Musik- och teaterbiblioteket i Stockholm
  1/1
  Foto: SVT Bild. Original finnes hos Musik- och teaterbiblioteket i Stockholm
 • logo_Ringve_Musikkmuseum_-_sort.jpg
  1/5
 • MIST-logo-liggende.jpg
  2/5
 • Skaun-logo-liggende.png
  3/5
 • 7SISTE.JPG
  4/5
 • teenage_engineering_lite.jpg
  5/5