<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=358484408187830&ev=PageView&noscript=1" />

Søndagskonsert med Marja Mortensson og Daniel Herskedal

Sommerlige søndagskonserter med dyktige lokale musikere er fast tradisjon på Ringve! Åtte søndager på rad kan du la deg overraske i Ringves vakre omgivelser.

Søndagskonsert med Marja Mortensson og Daniel Herskedal

De to populære og prisbelønte musikerne har funnet fram til sitt eget unike uttrykk. Vokalisten Marja Mortensson og tubaisten Daniel Herskedal skaper grenseløs musikk som beveger seg imellom de sør­samiske og umesamiske joikene. Sammen har de to utøverne latt seg inspirere av både vestlige og østlige musikktradisjoner.
Pris: kr. 200/ 180 (student, honnør, RV)


Tid og sted
Ringve Musikkmuseum 11. juli 2021 kl. 14.00

Marja Mortensson og Daniel Herskedal

  • Foto: Knut Åserud (Foto/Photo)
    Foto: Knut Åserud

Marja Mortensson er en av de aller viktigste tradisjonsbærerne og formidlerne av sør- og umesamisk joiketradisjon. Hennes spesielle stemme og sterke tilstedeværelse på scenen formidler vakkert det sørsamiske språket og musikken. I 2019 fikk hun Spellemannsprisen i klassen folkemusikk tradisjonsmusikk, for albumet Mojhtestasse – minnegaven.

Daniel Herskedal har en internasjonal karriere som både komponist og messingblåser, med bestillingsverk for BBC Concert Orchestra og filmmusikk for blant andre Brad Pitts Plan B Entertainment bak seg. I 2020 ga han ut det kritikerroste solo-tuba albumet Call for Winter. Herskedal er en nyskapende musiker og har tatt til seg mange kvaliteter fra den sør-samiske musikken i sitt uttrykk. Sammen løfter de en joiketradisjon som lenge har vært stille. Det er et spennende møte mellom det tradisjonelle som Marja representerer og det moderne som Daniels uttrykk representerer.

Marja Mortensson og Daniel Herskedal ga høsten 2019 ut albumet Lååje – Dawn. Sammen jobber de kontinuerlig med å utvikle joikeuttrykket og har valgt å bringe med TrondheimSolistenes strykekvartett i komposisjonene deres. Musikken er rytmisk og leken og har ett bein i den tradisjonelle folkemusikken musikken og ett i kunstmusikken. Musikken vandrer sine egne veier og dere vil høre alt fra den helt enkle joiken i duoformat til større komposisjoner rundt nye joiker med tekster av Mortensson og strykearrangementer av Herskedal.

Herskedal og Mortenssons musikk er grenseløs. Musikken beveger seg i grensetraktene mellom de sørsamiske og umesamiske joikene, og balanserer mellom tradisjonen og den klassiske strykekvartetten. Melodiene står som trygge bautaer, og leder stemningene fra det alvorlige temaet at nå sier jorden i fra, til de lekne joikene til hakkespetten og lirypa. De sørsamiske tekstene omhandler det å stå i en arv som strekker seg langt tilbake i tid men likevel skal videreutvikles i en moderne verden. Alle har vi kjent på følelsen av å reise hjemmefra og merke at kanskje røttene har blitt borte eller er så langt unna at vi ikke vet veien videre. Noen velger å reise rett hjem igjen for savnet blir for stort, andre velger å kutte helt og gå sin egen vei. De fleste av oss står midt i mellom og prøver å balansere på den riktige veien.

«Hun frembringer en sangprakt som burde få lyttere fra alle verdenshjørner ned i knestående... så vakkert, så annerledes.» - Audun Vinger, Dagens Næringsliv

«Norwegian tuba player Daniel Herskedal is nothing short of a miracle, which is mainly brought about by his perfect mastery of the instrument.» - Jazzenzo