Hopp til hovedinnhold

Konsert: Hvalens stemme

Få med deg en fantastisk konsert og en siste "lytt" i lydutstillingen lost Voices, begge preget av det rike lyduniverset fra livet under vann.

Hvalens stemme

Like før lydutstillingen Lost Voices avsluttes, presenterer vi musikk som er direkte inspirert av havets lydunivers. Hovedverket er Georg Crumbs vakre og naturmystiske trio Vox Balaenae (Hvalens stemme) for fløyte, cello og piano. Crumb (1929-2022) lot seg inspirere av sangen til knølhvalen og komponerte en trio med klanger som imiterer hvalsang, måkeskrik og bølger. I tillegg får vi høre annen havrelatert musikk. Musikere: Trine Knutsen (fløyte), Øyvind Gimse (cello) og Trygve Brøske (piano).

Ringve Musikkmuseum
11. februar 2024 kl. 14.00

Hvalens stemme

Benytt sjansen til å oppleve den helt spesielle komposisjonen Vox Balaenae (Hvalens stemme), skrevet av amerikanske George Crumb for fløyte, piano og cello i 1971.

Da Crumb fikk høre lydopptak av knølhval, lot han seg inspirere av den særegne sangen til disse enorme hvalene.  

Musikerne bruker utradisjonelle spilleteknikker for å etterligne lyder fra havets univers. Fløytisten synger og spiller samtidig, cellisten imiterer måkeskrik, pianisten spiller rett på strengene i flygelet, de plystrer og spiller crotales. For å gi en følelse av hvalens havomgivelser har Crumb gitt tydelige sceneanvisninger, ved at utøverne bærer svarte halvmasker og scenen er mørk med dypblå scenebelysningen.

Som en introduksjon til konserten skal Morten Haugdahl fra Rockheim bl.a. snakke om hvalsang i populærmusikk. Han viser hvordan hvalen i tida da verket ble skapt ble et symbol både på livet i havet og miljøbevissthet generelt.

Vi oppfordrer også publikum om å besøke lydutstillingen Lost Voices – Listening under the Surface, som viser Jana Winderens lydinstallasjon med basis i undervannslyder fra Ishavet, Trondheimsfjorden og tropiske farvann, blant annet menneskeskapt støy.

Gled deg til en uvanlig underhavsopplevelse!

George Crumb  (1929-2022) var en amerikansk komponist. Han har skrevet verker for orkester (Variazoni, 1959), klaver (5 pieces, 1962, Music for a Summer Evening, 1974, Processional, 1983), kammermusikk (Echoes of Time and River, 1968), elektronisk musikk og vokale verker (Vox Balaenae, 1972).

Musikere:

Trine Knutsen (fløyte)

Øyvind Gimse (cello) 

Trygve Brøske (piano)

  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1