Hopp til hovedinnhold

Åpning av videoinstallasjon - minikonsert og samtale

Her får du en utdypende samtale om en fantastisk videoinstallasjon som skal vises inne i Lydspor i perioden 30.september - 15. oktober.

Åpning av videoinstallasjon - minikonsert og samtale

Prosjektet til Tor-Finn Malum Fitje heter «Near Mint Cyflwr» og inntar instrumentgalleriet i perioden 30.sept. - 15.okt. Her får publikum oppleve tre videoverk: Wyrm Writan Yearflood, Örth Oren Soiltrail og Tiim Tecn Airlife. Vi inviterer til en inspirerende samtale om videoverket på scenen i Lydspor. Underveis spiller Camilla Hole på saksofon.

Ringve Musikkmuseum
30. september 2023 kl. 13.00 – 13.30

Near Mint Cyflwr (2023)

Prosjektet Near Mint Cyflwr (2023) er skapt av videokunstneren Tor-Finn Malum Fitje, og vises for første gang på Ringve Musikkmuseum. Utgangspunktet for prosjektet var et spørsmål om hvordan det ville være å oppleve et musikkinstrument for aller første gang, uten noen førforestillinger eller menneskelig tankegods. Fra dette spørsmålet vokste en idé om å karikere instrumentenes egenart gjennom å omforme dem til biologiske arter. Verket består av tre filmer der tre musikkinstrumenter opptrer som krysninger mellom noe organisk og noe modellert.

Først produserte kunstneren digitale 3D-modeller av instrumentene i “organisk drakt”, og deretter programmerte han disse til å reagere på ulike frekvensområder i et lydbilde. Med seg fikk han saksofonist Camilla Hole, trompetist Lyder Øvreås Røed og munnharpespiller Anders Røine, som har bidratt med hyllester av sitt instrument. De viser spennet av lyder som instrumentene kan produsere, og demonstrerer hvordan pusten og mekanikken er uadskillelige fra hverandre. Musikken er mikset med okkulte stemmeopptak fra ca. 1905-1975. Dette er innspillinger av tungetale, konstruerte språk og monologer av mennesker som har trodd at ånder tilkjennegir seg gjennom dem. Kunstneren instruerte deretter musikerne til å imitere disse stemmene.

Resultatet er tre nesten morbide animasjonsfilmer styrt av lyd, hvor instrumentene ikke lenger fungerer som forlengelse av kroppen og organene våre, men i stedet kan ses som førspråklige fremmedlegemer som lever og puster uavhengig av mennesket som en gang skapte dem.


Wyrm Writan Yearflood, 2023, 6:11 min, video, 3 kanaler
Saksofon: Camilla Hole
Stemme: Minnie Harrison – “Douglas Materialises And Speaks", 1954

Örth Oren Soiltrail, 2023, 5:28 min, video, 3 kanaler
Trompet: Lyder Øvreås Røed
Stemme: Aloisia Schinkenmaier Unbekannter Sprache Eventuell Polynesicher Dialekt”, 1967

Tiim Tecn Airlife, 2023, 6:17 min, video, 3 kanaler
Munnharpe: Anders Røine
Stemme: Aleister Crowley - “The Call Of The First And Second Aethyr, Enochian Version”, 1920

Les mer om kunstneren:

Tor-Finn Malum Fitje (født 1989 i Porsgrunn) er en video- og lydkunstner med base i Oslo. Han holder en master i Fine Arts fra Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, en Bachelor i Fine Arts fra Konstfack, samt en Bachelor i Filmproduksjon fra Universitet i Bergen. Arbeidene hans har blant annet vært vist på Nasjonalmuseet, Fotogalleriet i Oslo, Kunsthall Stavanger og Moderna Museet i Stockholm. Nylige festivalvisninger inkluderer Bogota Experimental og Rencontres Internationales, hvor han igjen er aktuelt med to filmvisninger i Paris og Berlin høsten 2023. Fitje har jobbet både med lengre essayfilmer og installasjoner for flere skjermer, slik som hans siste prosjekt Near Mint Cyflwr som nå premierer her på Ringve Musikkmuseum. 

  • 1/2
    Örth Oren Soiltrail, Tor-Finn Malum Fitje
  • 2/2
    Tiim Tecn Airlife Tor-Finn Malum Fitje