Klangen av harpen har fulgt mennesket gjennom alle tider. I skjæret fra bålet, i storslåtte haller og templer, i konsertsaler, fine stuer og enkle hytter har harpen grepet menneskers sjel og åpnet en verden fylt av guder og demoner.
Men selve dronningen av musikkinstrumenter stammer fra enkle kår - fra jegeren med sin spente buestreng. Selv etter mer enn 5000 år oppdager vi stadig nye klanger og kler den opp i nye drakter.
Vi lover deg spennende historier, unike instrumenter og ting å både utforske, oppleve og gruble på!
Utstillingen åpner på Ringve Musikkmuseum
fredag 21. februar 2025
Cousineus eventyrlige harpe
1700-tallets største trendsetter var dronning Marie Antoinette. Hun satte standarden for hva som var populært blant franske kvinner og siden hun var harpist, fikk harpen bokstavelig talt en ny gullalder. Harpene ble utsmykket i kongelig stil med engler og gull, og gikk fra å være et instrument spilt på av menn til å bli et trendy kvinneinstrument for overklassen.
Harpemaker Georges Cousineu var en av de som lagde instrumenter til det kongelige hoff. I 1782 kom han på en genial teknisk løsning der 14 pedaler gjorde at harpen kunne spille i alle tonearter. Dermed kunne harpen også holde følge med andre, moderne instrumenter som fortepiano. Det skulle likevel ta førti år før pedalharpen ble en suksess. Da tok pianomaker Sébastien Érard patent på en harpe som kunne spille i alle tonearter og fikk æren for å ha funnet opp den moderne harpa. I verkstedet sitt hadde han Counsineus 14-pedal-harpe.
Etter dette forsvant Cousineau-harpen i nesten to hundre år.
Musikkforskere har visst veldig lite om denne mystiske harpen. Hvordan den overlevde ransakingen av Versailles under den franske revolusjon, hvordan den endte opp i Érards hender og overlevde to verdenskriger er uvisst. I 1957 skal den ha blitt observert, men det var ikke før i 2008 at harpen ble identifisert i en stue i Versailles, bare noen kilometer fra det kongelige slottet. Nå står den eneste 14-pedalsharpen i verden her på Ringve.