Hopp til hovedinnhold

Hvaler som synger

Utstillingen Lost Voices - listening under the surface gir oss muligheten til å lytte til livet under vann. I denne spesialforelesningen får du vite mer om sangen fra de største dyrene vi har.

Hvaler som synger

Vi har hørt sang fra knølhval i over 50 år! Knølhvalhanner produserer lange, repeterende låter som passer godt inn i vår forståelse av musikk. Andre hvalsanger har melodier som er vanskeligere for oss å forstå. I dette foredraget snakker Ana Širović fra Institutt for biologi ved NTNU om lyder fra hval og hvordan disse dyrene synger under vann.

Ringve Musikkmuseum
22. april 2023 kl. 14.00

Ana Širović

Ana Širović er førsteamanuensis ved NTNU med spesialisering i marin bioakustikk. Hun er interessert i utvikling og bruk av nye akustiske metoder for å forbedre forståelsen av sterkt utnyttede og truede marine arter, spesielt store hvaler og fisker. Hun er interessert i støy og effektene som  menneskeskapt støy har på livet i havet.

Før hun begynte på NTNU, var Širović fakultetsmedlem ved Texas A&M University ved Galveston og Alaska Pacific University, og forskningsoseanograf ved Scripps Institution of Oceanography. Hun har mottatt Medwin-prisen fra Acoustical Society of America og US Antarctic Service Medal.