Hopp til hovedinnhold

Trondheimsolistene med Åsbjørg Ryeng

Vi avslutter våren med en vakker og sprudlende sommerkonsert, der Trondheimsolistene har fått med seg stortalentet Åsbjørg Ryeng på bandoneon. Gled deg til 3. juni!

Trondheimsolistene med Åsbjørg Ryeng

Vi byr på en spennende konsertopplevelse med den forrykende og talentfulle solisten Åsbjørg Ryeng på bandoneon, trekkspillet som gir egenart og glød til argentinsk tangomusikk. Den unge trondhjemmeren opptrer over hele verden med et repertoar som spenner fra klassisk og samtidsmusikk til populær- og folkemusikk. Med spesialisering i argentinsk tango har Åsbjørg samarbeidet og spilt inn med grupper som El Muro Tango, Tangueros del Norte og Los Osos Polares.

Ringve Musikkmuseum
3. juni 2023 kl. 14.00

Solist Åsbjørg Ryeng

Åsbjørg Ryeng kommer fra Trondheim. Hun valgte i en alder av 10 år å legge fela på hylla til fordel for det eksotiske tangotrekkspillet bandoneón. Med flere studieopphold i "tangoens krybbe" Buenos Aires har hun spesialisert seg på den argentinske tangomusikken. Hun jobber nå som solist og kammermusiker i store deler av Europa og i Argentina. Åsbjørg har sin utdannelse fra Norges musikkhøgskole i Oslo der hun avsluttet sin mastergrad våren 2019. Åsbjørg Ryeng spiller i flere av landets ledende tangoband og medvirker på en rekke tangoplater med ensembler som El Muro Tango, Tangueros del Norte, Los Osos Polares, Glød og Cantango.

Konserten nærmer seg et publikumsfrieri i bredde og spenning, når Trondheimsolistene stiller opp med et variert program som består av den britiske samtidskomponisten Thomas Adés melodiøse sjømanns-shanty, etterfulgt av den danske nasjonalkomponisten Carl Nilsens vakre strykekvartett. Toppet med argentinske rytmer skrevet av vår egen trønderske komponist Håkon Magnar Skogstad og framført av en tangokjenner som Åsbjørg Ryeng, kan vi love publikum både reisefeber, frysninger og lengsel etter eksotiske feriemål. Velkommen til sommerkonserten på vakre Ringve!

PROGRAM:

Thomas Adès (1971): 
"Shanty – Over the Sea" for strykere

Carl Nielsen (1865-1931): 
Strykekvartett i F-dur, opus 44 (for strykeorkester)

1. Allegro non tanto e comodo
2. Adagio con sentimento religioso
3. Allegretto moderato e innocente
4. Finale: Molto adagio, - Allegro non tanto, ma molto scherzoso

Håkon Magnar Skogstad (1989): 
Suite for Bandoneon og strykeorkester

1. Preludio
2. Milonga
3. Balada
4. Vals
5. Tocata

Siste nytt:

Et av orkesterets mange høydepunkter er føyd til på programmet, nemlig publikumsfavoritten "Trondheimsfjorden" av Gjermund Larsen (1981)!

Et intenst og fartsfylt stykke som virker merkelig kjent for alle som har opplevd å klype seg fast i sidemannen under den turbulente innflyvningen til rullebanen på Værnes. Velkommen om bord! 

Britiske Thomas Adés (født 1971) regnes som en av verdens fremste samtidskomponister. Verket vi får høre er en shanty - en sang med mange vers sunget av sjømenn. Melodien synges mange ganger, aldri den samme, med en sterk rytmisk puls. I denne shantyen skaper femten individuelle stemmer et melodiøst utvidet bilde av havet.

Vi anbefaler publikum å utforske havtemaet ytterligere i museets lydutstilling Lost Voices, som nettopp handler om lyder og livet under havoverflaten.

Carl Nielsen (1865-1931) kalles gjerne Danmarks nasjonalkomponist, på linje med Edvard Grieg i Norge og Jean Sibelius i Finland, men med mer tydelige modernistiske innslag. Her får vi høre hans fjerde og siste strykekvartett i F-dur opus 44, komponert i 1096 i arrangement for strykeorkester. Verket har et eget sterkt lys over seg. Nielsen var opptatt av musikkens urelementer i en brytningstid i musikkhistorien, noe som vises i hans særpregede tonespråk.

Håkon Magnar Skogstad (født 1989) er en norsk pianist og komponist fra Trondheim som har spesialisert seg på argentinsk tango. Suiten for bandoneon og strykere som fremføres, ble komponert i anledning Trondheimsolistenes nyttårsturne i 2023, hvor den ble fremført fire ganger. Vi er glade for å kunne presentere verket for vårt hjemmepublikum på konserten på Ringve.

Solist på bandeoneon, Åsbjørg Ryeng, jobber som solist og kammermusiker i store deler av Europa og i Argentina. Hun spiller i flere av Norges ledende tangoband og medvirker på en rekke tangoplater med ensembler som El Muro Tango, Tangueros del Norte, Los Osos Polares, Glød og Cantango.

Med denne konserten spiller vi inn sommeren på Ringve!

Trondheimsolistene

Dette dynamiske kvalitetsensemblet av musikere tilknyttet Trondheim ble etablert i 1988 og er et kammerorkester med stor programbredde og musikalsk vidsyn. 

Dagens kunstneriske leder, Geir Inge Lotsberg, viderefører utviklingen av Trondheimsolistene som et topp profesjonelt ensemble med stor internasjonal anerkjennelse. Konsertene preges av humør, spontanitet og intensitet.

Les mer om Trondheimsolistene.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1