Foredrag: Kirkemusikken i Norge
I dette musikkforedraget snakker Einar Solbu blant annet om musikklivet i Trondheim på 1800-tallet. Underveis får du servert levende musikkeksempler. Foredraget er gratis.
Samme dag 16/11 kl. 14:00, musikkforedraget: Hardingfela - en globetrotter
Foredraget er gratis
Om foredraget
Foredraget vil gi glimt inn i det store univers som er presentert i Harald Herresthals og Einar Solbus nylig utgitte bok «Lindeman-tradisjonen og de lange linjer i norsk kirkemusikk» (Ad Notam, 2024). Historien starter med Ole Andreas Lindeman som var organist i Vor Frue kirke og en stor drivkraft i Trondhjems musikkliv på 1800-tallet. En rekke kamper har vært kjempet gjennom de 200 årene siden den gang: kamp for et felles musikkgrunnlag i alle norske kirker, kamp om hvem som skulle være ansvarlig for kirkemusikken – klokkeren eller organisten, kamp for å kunne holde konserter i kirkene, kamp og debatt om hva god kirkemusikk er, kamp om kirkelig anerkjennelse av kirkemusikertjenesten, og – ikke minst – kamp om offentlig finansiert kirkemusikerutdanning. Mange av kampene førte til seire. Men hvilken betydning vil historiens seire kunne ha for framtidens kirkemusikk?
Om foredragsholderen
Einar Solbu (f. 1942) er utdannet kirkemusiker og har hatt flere stillinger som organist. Han var i mange år lærer og studiesjef ved Musikkonservatoriet i Oslo og Norges musikkhøgskole. Senere har han vært direktør for Grieg-jubileet 1993, direktør for Rikskonsertene og dekan ved Kunsthøgskolen i Oslo. Han har hatt sentrale verv i kulturlivet, både i Norge og internasjonalt, bl.a. styreleder i Den Norske Opera og president i International Society for Music Education. Han har publisert artikler og bøker innen kirkemusikk, musikkpedagogikk og musikkhistorie.