Hopp til hovedinnhold

På scenekanten: Historien om Ringve Museum

Vi feirer Peter Andreas Kjeldsbergs nye bok med en uformell prat på scenekanten, ispedd musikalske innslag. I boken forteller museets tidligere direktør om plassen og menneskene, og reflekterer over ulike strategier, prioriteringer og utviklingstrekk i museets første seksti år. Samtalepartner på scenkanten er nåværende museumsdirektør, Ivar Roger Hansen.

Om boken:

I dag er Ringve Norges spesialmuseum for musikk og musikkinstrumenter. I 1948 kunne man lese i Aftenposten at «to museer er under innredning på Ringve ved Trondheim. Tordenskiolds-museum, og musikksamling med landets mest charmerende museumsdirektør».

Den sjarmerende museumsdirektøren var Victoria Bachke, som etter gemalen Christians død kunne åpne begge museene i henholdsvis 1950 og 1952 – til stor oppmerksomhet, både nasjonalt og internasjonalt. De besøkende skulle gis en omvisning som var en forestilling, og den kunne gjerne vare i fem kvarter. Alle ble invitert til å sitte i møblene og prøve instrumentene – det var deres hjem publikum ble invitert inn i! Da Jan Voigt etterfulgte Victoria i 1963, fikk museet en leder som forsto behovet for registrering av samlingene, faglig styrking og nye utvidelser. Den internasjonale bevisstheten om bevaring og konservering av musikkinstrumenter fikk sitt gjennomslag på Ringve i 1980-årene.

Peter Andreas Kjeldsberg begynte som omviser på Ringve i 1963. Det ble starten på et vel femti år langt arbeidsforhold med museet i forskjellige roller – de siste årene som direktør i 1998–2013. Han har tidligere gitt ut boken Piano i Norge – Et uundværligt Instrument, han var konservator/utstillingsleder ved Grieg-jubileet i 1993 og har vært aktiv i ICOMs internasjonale komité for musikkmuseer. 

Boka er i salg i bokhandelen, i museumsbutikken på Ringve Musikkmuseum og på museumsforlaget.no.

Pris: inkludert i inngangsbilletten

  • 1/1
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2