<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=358484408187830&ev=PageView&noscript=1" />

Konsertforedrag: Clara Schumann 200 år

Pianist og musikkformidler Sara Aimée Smiseth forteller den facinerende historien om Clara Schumann. Hør musikk av bl.a. Clara og Robert Schumann, Beethoven, Brahms, Chopin og Mendelssohn.

Konsertforedrag: Clara Schumann 200 år

Musikkviter og pianist Sara Aimée Smiseth er endelig tilbake på Ringve med et humørfylt konsertforedrag. Komponisten Clara Schumanns historie handler om tap, overlevelsesvilje, stor personlig styrke og ikke minst: en enorm kjærlighet til musikken!

Pris: Kr 130 / 110 (inkl. inngang til museets utstillinger)


Tid og sted
Ringve Musikkmuseum6. november 2019 kl. 14.00

Clara Schumann 200 år

Clara Schumann (1819-1896) var et vidunderbarn av rang, og spilte sine første offentlige konserter bare ni år gammel. I løpet av sin 61 år lange karriere som utøver skulle hun komme til å endre både konsertformatet og -repertoaret i den klassiske musikkens verden. Som klaverprofessor hadde hun stor innvirkning på neste generasjons pianister; som komponist skrev hun 66 verker, inkludert en klavertrio og fire verker for klaver og orkester.

Mot sin fars vilje giftet hun seg med komponisten Robert Schumann og sammen fikk de åtte barn. Clara opplevde å miste fire av dem. Roberts psykiske sykdom gikk så langt at han forsøkte å ta sitt eget liv og måtte tilbringe lang tid på asyl. Clara var familiens hovedforsørger og sjonglerte barn og barnefødsler, sin syke ektemann og en internasjonal pianistkarriere.

En ung Johannes Brahms kom inn i ekteparets liv noen år før Robert døde, og vennskapet og de til tider sterke følelsene som oppstod mellom Clara og Johannes gjorde at de sto hverandre svært nær livet ut. Hun forble hans antakelig viktigste musikalske rådgiver, slik hun hadde vært med sin ektemann.

200 år etter Clara Schumanns fødsel vil denne konserten forsøke å danne et bilde av hvem Frau Schumann var, hvilken betydning hun hadde i sin egen tid - og ettertiden. Programmet tar utgangspunkt i musikk av Clara selv, og noen av de klaververkene som sto hennes hjerte aller nærest.

Clara Schumanns historie er en fortelling om tap, overlevelsesvilje og stor personlig styrke, og til syvende og siste det som kanskje drev henne aller mest: hennes enorme kjærlighet til musikken.

Klavermusikk av Clara og Robert Schumann, Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, Frédéric Chopin og Felix Mendelssohn.

  • Pianist Sara Aimée Smiseth. Foto: Anna Julia Granberg (Foto/Photo)
    Pianist Sara Aimée Smiseth. Foto: Anna Julia Granberg