Hopp til hovedinnhold

Musikkdirektøren er på plass!

En livslang interesse for både musikk og museum kan vise seg veldig kjekk å ha for den blodferske museumsdirektøren, Arnfinn Stendahl Rokne. Han er i full gang med å slå sammen Ringve og Rockheim til ett musikkmuseum.

Arnfinn Stendahl Rokne

  • Ny museumsdirektør for Ringve Musikkmuseum og Rockheim – det nasjonale museet for populærmusikk.​
  • 48 år, gift, to barn
  • Kommer fra Ål i Hallingdal.
  • Har bakgrunn fra Vitensenteret i Trondheim, Bymuseet i Bergen og NTNU Vitenskapsmuseet og en Master of Business Administration (MBA) i ledelse fra Nord Universitet.
  • Studier i museologi ved University of Leicester og cand.mag. med historie, kunsthistorie og arkeologi fra NTNU.
  • Hobbygitarist med et stort engasjement for musikk og kunnskapsformidling.

– Hvordan har den første uka som ny museumsdirektør for Ringve og Rockheim vært?

– Jeg har hatt en morsom, lærerik og intens uke sammen med dyktige og engasjerte fagfolk. Om jeg var motivert for denne jobben fra før, så er jeg enda mere motivert nå. Jeg kjenner jeg blir veldig stolt når jeg rusler inn på tunet på Ringve og ser Rockheim lyse opp over byen.

– Hva klør du i fingrene etter å sette i gang med?

– Først og fremst så skal vi jobbe med å organisere hvordan Ringve og Rockheim skal jobbe framover. Jeg ser også fram til å begynne å jobbe med det nasjonale musikknettverket og komme mere inn i det musikkfaglige arbeidet vårt. Så gleder jeg meg veldig til at det åpnes nye utstillinger både på Ringve og på Rockheim både i år og neste år.

– Hva er det viktig å bevare ved Ringve og Rockheim?

– Hvor skal jeg begynne? Dette er to museer med en veldig tydelig identitet. Det er spennende bygg med hver sine historier. Ringve er som en liten verden i seg selv. Det er viktig å ta skånsomt vare på den stemningen som er der, og ta med oss den lange historien som gården har i arbeidet videre. Begge stedene er opptatt av å gjøre musikken levende for publikum og det er kanskje det viktigste vi må ta vare på.

  • 1/1
    Julelysene må på plass på Ringve, under den nye museumsdirektørens skarpe overvåkning. Foto: Ringve Musikkmuseum

– Hva er det viktigste du tar med deg fra jobben i Vitensenteret?

– Lekenhet og skaperglede. Vitensenteret har vist at det går an å være både seriøs og leken, smart og tullete på samme tid. Jeg har også lært masse om å utvikle nasjonale prosjekter i samarbeid med skoleverket.

– Hvorfor skal folk gå på museum når all verdens info finnes på mobilen?

– Fordi vi kan tilby noe som er unikt. Noe som bare skjer på museet. Vi kan gi deg opplevelser som knytter sammen stedet, tingene, rommene og menneskene gjennom tid og rom. All infoen kan du finne på mobilen, men opplevelsen kan du bare få på museet.

  • 1/1
    Multitasking er daglig kost for en som skal sjonglere to museer samtidig. Foto: Ringve Musikkmuseum

– Vil museene gå tilbake til normalen etter korona?

– Jeg tror at noe vil bli som før og noe vil bli endret. Mennesker vil helst treffe andre mennesker, og museer er gode møteplasser. Om man vil oppleve autentiske gjenstander så mener jeg at ingenting kan slå det å se den virkelige tingen, og da må du dra på museet. Turistene vil nok komme tilbake, men vi må være forberedt på at det blir mindre reising og mindre internasjonale gjester i lang tid framover. Samtidig må vi jobbe med å utvikle nye tilbud, enten digitale eller ved at vi drar mer ut til der folk er med arrangement og aktiviteter. Jeg mener også at podkaster og streaming, tilgjengeliggjøring av arkivmateriale og interaktiv digital formidling er muligheter for oss framover. Museum er også mer enn formidling. Mye av vår faglige virksomhet går jo som normalt og vil fortsette å gjøre det.

– Hvordan vil du beskrive rollen din som ny museumsdirektør?

– Akkurat nå er jobben min å få oversikt over det hele, men jeg mener at rollen min bør være å jobbe overordna med strategisk utvikling av museet, bygge opp en kompetent ledergruppe, jobbe med eksterne nettverk og jobbe med faglig utvikling. Vi er en kunnskapsbedrift, så kompetansen og løsningene innen formidling, forvaltning, fornying og forskning har jeg en forventing om at ligger hos kollegaene i organisasjonen.

– Hvorfor er det viktig å ta med unger på museum?

– Fordi det er gøy, fordi museene er sosiale steder som voksne og barn kan undersøke sammen og fordi det er steder med mangfoldige tilbud med lav terskel for deltakelse. Jeg mener at gode arrangement og gode utstillinger skal trigge fantasien, lærelysten og interessen for det man formidler. Museer er steder som gir deg noe hele livet, særlig hvis man er vant med å gå dit fra man er barn av. Historiske bygg, rare rom, lyder, gjenstander, interaktive modeller og iscenesettinger er med å lage steder hvor man kan ta et steg ut av hverdagen og inn i historier fra virkeligheten.

– Hva slags musikk liker du selv?

– Musikkinteressen min ble nok vekket gjennom gammel blues og 70-talls tungrock. Som mange i min generasjon var vel Kiss det første bandet som virkelig gjorde inntrykk. På Ål var det et veldig bra musikkmiljø, så det å høre på musikk og spille i band var noe jeg og mange av kompisene holdt på med. I dag hører jeg på mye forskjellig, både gammelt og nytt, men jeg liker å oppdage nye band, finne artister som gjør noe jeg ikke har hørt før og høre på dyktige musikere som vil noe med musikken sin. Det går en del i nyere jazz for tida, så har jeg gjenoppdaget Warren Zevon og jeg har hørt gjennom podcasten «Kjetil lærer klassisk» i høst.

  • 1/1
    Mye å glede seg til for ny-direktøren. Foto: Ringve Musikkmuseum
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1