Hopp til hovedinnhold

Nytt liv for Stein-flygelet

I en 238-årings liv oppstår det naturlig nok både alderstegn og skader som krever god pleie og omsorg. Ringves stolte hammerflygel fra 1783, er under lupen for tida.

  • Konservator Simone Gartmann bruker både moderne og eldgamle teknikker for å konservere deler av Ringves hammerflygel. Foto: Ringve Musikkmuseum

Hammerflygelet, som har fått god oppfølging opp gjennom årene, er nå på reparasjonsbordet for å fikse en skade i notestativet.

Stativet har blitt limt i treverket der det knakk for noen år siden, og nå må rottingen veves på nytt enkelte steder. Det er konservator Simone Gartmann som er hyret inn av Ringve Musikkmuseum for å gjøre jobben. Hun har testet seg fram til hvilket materiale som egner seg best for å reparere skaden. Konklusjonen er å bruke et kunstig materiale.

- Ikke alle vet at vi bruker moderne materialer ved behov. Strimler av polyetylen er fleksibelt og solid og kan enkelt flettes inn i den sprø originale rottingen. Når vi farger det i riktig nyanse, kan vi ikke se forskjell på nytt og gammelt på forsiden. Fra baksiden vil det nye materialet så vidt synes for å vise at dette er et tillegg fra vår tid. Fiskelimet som brukes i denne konserveringen er enkelt å fjerne - om noen ønsker å bearbeide rottingen igjen en dag i framtiden. Det er et spennende arbeid, sier Simone.

  • Reparasjonen av notestativet skal både være usynlig på forsiden og mulig å finne igjen på baksiden .

Internasjonal interesse

Opp igjennom årene har Stein-flygelet fått stor internasjonal oppmerksomhet. I 1992 og i 2018 ble det røntgenfotografert, det har vært en del av et internasjonalt forskningsprosjekt, det har blitt brukt i en CD-innspilling på 1970-tallet og nå har et musikermiljø i Sveits gitt oppdraget med å lage en nøyaktig kopi til en fransk instrumentmaker.

- Fordi instrumentet har så høy interesse, må vi passe ekstra på. Det er viktig at vi ikke tar dårlige valg i konserveringsarbeidet, sier Ringves materialkonservator Vera de Bruyn.

I mellomtida må Stein-flygelet slikke sine reparerte sår og bare glede seg til en sentral og trygg plassering i den nye instrumentsamlingen som åpner på Ringve i 2022.

  • Ringves konserveringsverksted er midlertidig plassert i den gamle kroa, fram til ombyggingen er ferdig i 2022. Der vil publikum selv kunne se konservatorene i arbeid. I mellomtida arbeider innleid konservator Simone Gartmann og Ringves materialkonservator Vera de Bruyn i det provisoriske verkstedet.

Venter på ny utstilling

I dag er flygelet trygt oppbevart i museets magasin på Dora, sammen med de andre instrumentene fra samlingen. Der venter de tålmodig på å komme inn i den nye instrumentutstillingen som åpner på Ringve våren 2022, og der konserveringsverkstedet også får nye lokaler. 

Noe av det vi vet om flygelet er at det er laget av den anerkjente pianobyggeren Johann Andreas Stein fra Augsburg i Tyskland i 1783.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1