Hopp til hovedinnhold

- På tide med en skikkelig feiring

Det er Annabella Skagen som leder arbeidet med utstillingen. Hun er førstekonservator ved Ringve Musikkmuseum og har satt seg grundig inn i militærkorpsenes historie.

  • 1/1
    Foto: Ringve Musikkmuseum

- Hvem er utstillingen laget for?

- Det er mange som vil ha interesse av denne utstillingen, både nasjonalt og internasjonalt. Her berører vi hele Europa sin musikkhistorie. Militærkorps har tradisjonelt spilt musikk for hele befolkningen. Vi hadde korps lenge før de profesjonelle symfoniorkestrene. Korpsene var en bærebjelke i kulturlivet, men dette har fått liten oppmerksomhet. Det er først i jubileumsåret at det blir skrevet en bok om denne virksomheten. Det er Niels Persen som gir ut «I storm og stille» til høsten 2018. Nå er det på høy tid med en skikkelig feiring.

- Hva får vi se?

- Blant annet får vi se instrumenter på ulike korpsbesetninger fra 1700-tallet og fram til i dag. Vi viser hvordan repertoaret har forandret seg over tid. Inne i utstillingen får du høre lydklipp av musikk, film og bilder. Her kan du oppleve historien på egenhånd ved å vandre rundt i bygatene og i parken og høre små promenadekonserter.

- Er det en hedersperson i denne utstillingen?

- Det er mange! Vi har så mange som sju militærkorps. Det vi kaller gullalderen i korpshistorien, var tiårene rundt 1880. Dette var midt oppi nasjonalbyggingen, som vi også kan se i norsk musikk, litteratur og malerkunst. Norske dirigenter, som også gjerne var komponister og arrangører, var musikalske nøkkelpersoner. Dette var de norske marsjenes glanstid. Her er komponist og dirigent Oscar Borg et godt eksempel, det samme er kollegaen hans, Ole Olsen.

- Hvorfor har marsjene vært så viktige?

- Marsjene ble utviklet fra det militære behovet for eksersis og marsjering. Soldatene skulle gå til fots over svært lange avstander, noe som krevde orden i rekkene. Trommer og musikk bidro til å holde takten stødig og moralen fast. Internasjonalt var det tradisjoner for å bruke musikere og rytmeinstrumenter i militæret, med inspirasjon fra de tyrkiske janitsjarene.

- Også blant sivilbefolkningen bidro marsjene til å øke engasjementet. Når tjue mann spilte musikk og marsjerte i takt gjennom gatene, iført flotte uniformer, vakte det stor begeistring blant folk.

Annabella Skagen har en variert hverdag som førstekonservator ved Ringve Musikkmuseum, her monterer hun deler av utstillingen Virvel og fanfare. 

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2