Hopp til hovedinnhold

Per Hjort Albertsen 100 år

Den 27. juli 2019 er det 100 år siden komponist og organist Per Hjort Albertsen (Pjort) ble født. Vi ønsker å markere dagen med å gi hans mangeårige innsats og interesse for Ringve Musikkmuseum oppmerksomhet.

 • 1/1
  Per Hjort Albertsen (1919-2015) utkledd som Bach ved åpningen av Ringve museum i 1952. Fotograf: Schrøder, Trøndelag Folkemuseum Sverresborg sin samling.

Langeleiken

Alt før museet ble opprettet var Albertsen i kontakt med Victoria Bachke om instrumenter, og en dag skal hun ha vært hjemme hos ham og sett på hans samling. Blant annet en langeleik fra Valdres. Møtet er gjengitt slik:

"Valdresleiken ble hennes [Victoria Bachkes] første bytte. Jeg følte meg beæret over at dette ble museets nummer 1, og tok ned to salmodikon og forærte museet i samme slengen.

Jeg skulle til å røpe at jeg hadde Telemarkfele også, (den hang i et annet rom), da et megetsigende blikk fra min kone stoppet meg: 'Dette er nok i denne omgang.'

Og det var nok bra, for det ble så nakent på veggen da disse vakre, slanke instrumentene ble tatt ned. Vi sa til og med at vi måtte få noe fra Victoria å henge opp isteden. Vi godtok Victorias umiddelbare forslag: Lange spekepølser, de siste som Ringve fjøs kunde produsere. Mens vi ventet på pølsene, hengte vi opp broderte strømpebånd." (Voigt/Meland 1984:58-59)

 • 1/1
  Langeleik RMT 098 Ringve Museum

Klokkespillet

I 2005 mottok Ringve et elektromekanisk klokkespill fra Vår Frue kirke i Trondheim. Klokkespillet var da gått ut av bruk for en del år siden. Per Hjort Albertsen var organist og spilte på dette instrumentet da det var i bruk fra 1959-1968. I samtale med konservator Mats Krouthén forteller han om tiden som organist og om klokkespillet. 

 • Per Hjort Albertsen - en pioner på elektromekaniskt klokkespill
  1/1
  Har du, eller kjenner du til noe lydopptak der dette klokkespillet er med, så ta gjerne kontakt med Ringve: post@ringve.no

Notesamlingen

I 2004 donerte komponisten selv sin samling med manuskripter, noter og protokoller til Ringve Musikkmuseum sin notesamling. Til sammen dekker originalmanuskriptene og de trykte notene hele hans produksjon av musikk. Notesamlingen er tilgjengelig på museets bibliotek.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1