Hopp til hovedinnhold

Fotosamlingen etter Olaf T. Ranum's musikkhandel er digital

Nå er fotosamlingen etter firmaet Ranum a/s lagt ut på DigitaltMuseum. Bedriftens og familiens liv og virke er godt dokumentert i arkivet.

  • Fra Olaf T. Ranum's musikkhandel på 1960-tallet. Lytteavdelingen for klassisk- og jazzmusikk. Foto: Schrøder/ Ringve Musikkmuseum

Arkivet ble gitt til Ringve i 2000, og det ble da også laget en hedersutstilling om firmaet og familien. «Alt med god tone!» - som var både slagordet til firmaet og tittelen på utstillingen. På Ringve har Trine Tøvik har skannet inn bildene i samlingen og registrert arkivet. Se mer fra fotosamlingen i DigitaltMuseum og se arkivet på Arkivportalen

  • 1/1
    Trine Tøvik har skannet inn bildene i samlingen og registrert arkivet.

120 år siden starten

Den 8. desember 1899 ble det åpnet en forretning som skulle få vidtrekkende betydning for Trondheims musikkliv, nemlig Olaf T. Ranum. Firmaet startet som papir- og instrumenthandel med et lite trykkeri i Erling Skakkesgd. 1. De produserte også postkort og drev et reisebyrå. Blant annet var de årene 1907–14 agent for Hamburg-Amerika-linjen, senere for Thos. Cooks reisebyrå.

I 1901 flyttet firmaet til Nordregd. 18 og utgav det første trykk, Ranums gitarskole. De begynte også å selge noter. Musikeren Christian Rian var ansatt 1907– 1934, og forretningen ble en ren musikk- og instrumenthandel.

Olaf T. Ranum senior sa i et intervju i avisen Nidaros i 1924:
«Da jeg begyndte min forretning fantes det ingen specialforretning i musikbranchen. Man kombinerte forretningen enten, som jeg, med en papirforretning, eller med en tobaksforretning. Da jeg gik over til å specialisere mig i musikkbranchen, måtte man først og fremst ta op konkurrancen mod Kristiania; det var den gang skik næsten overalt nordenfjels at musikvarer skulle hentes fra Kristiania.»

I 1916 flyttet forretningen for godt til Olaf Trygvasonsgd. 18. En egen radioavdeling kom i 1924, og konsertbyrået i 1934. Året etter ble Magda Ribers musikkhandel tatt opp i firmaet, og notehandelen kom for alvor i gang. Olaf T. Ranum junior (1914–2004), musikkhandler, impressario og mesén, gikk inn i firmaet i 1937 og ledet det fra 1942 til 1973 da sønnen Torkel overtok. Firmaet ble avviklet i 1987. Olaf T. Ranums musikkforlag utgav mange komposisjoner av Christian Rian, det kom en mengde opplag av gitarskolen samt en melodibok for harmonium.

Teksten er hentet fra: "Musikkhandel i Norge fra begynnelsen til 1909" K. Michelsen (2010). Side 222-223.