Hopp til hovedinnhold

Subharchord
– en synthesizers reise

Utstilling på Ringve Musikkmuseum 2. juli – 1. mars 2015.

I 1968 krysset tre NRK-medarbeidere grensen over til Øst-Berlin. Kort tid etter ble en elektronisk lydgenerator kalt Subharchord i all hemmelighet sendt til Oslo. Historien om dette merkelige instrumentet fletter sammen storpolitikk og elektronisk musikk.

  • 1/1
    The Subharchord på Laboratorium für Akustisch-Musikalische Grenzprobleme, Berlin Aldershof DDR. 1960. Dummer, Deutsche Post, RFZ

Instrumentet ble utviklet i Øst-Berlin på 1960-tallet, ved det progressive ”Labor für musikalisch-akustische Grenzprobleme”. Totalt ble det produsert syv instrumenter. Betingelsene for arbeidet var ikke de enkleste. Den sovjetiske lederen Nikita Khrusjtsjov fordømte elektronisk musikk som en kakofoni som ikke passet sammen med sosialismen.

Subharchord er et studioinstrument som ble skapt for å kunne skape kunstige elektroniske lyder. Teknisk sett er instrumentet meget spesielt. Det skiller seg fra vanlige analoge synthesizere ved at det er basert på såkalt subharmonisk frekvensdeling.

Lederen for NRKs musikkavdeling, Gunnar Sønstevold, brukte instrumentet i studioet for elektronisk musikk omkring 1970. Instrumentet kunne gi lyd og klanger til ulike fjernsynsproduksjoner. Det er imidlertid uklart hvor mye instrumentet faktisk ble brukt i NRK. Etter en stund ble instrumentet flyttet fra radiostudioet og hjem til Gunnar Sønstevold.

Etter Sønstevolds død i 1991 ble instrumentet gitt til Norsk Teknisk Museum i Oslo. Året etter ble det utlånt til Ringve Musikkmuseum for å stilles ut. I løpet av 2012-13 ble Subharchorden ført tilbake til Oslo. Der ble instrumentet satt i spillbar stand og brukt under en konsert med den norske elektronikaartisten Biosphere. Dette var et ledd i arbeidet med å vise instrumentet i en praktisk sammenheng. Etter nærmere femti års reise utvides stadig instrumentets historie, også i rollen som museumsgjenstand.

Utstilling på Ringve Musikkmuseum 2. juli – 1. mars 2015.

Prosjektleder: Mats Krouthén
Film: Ina Pillat © 2013, produsert for Norsk Teknisk Museum.
Utstillingen er produsert i samarbeid mellom Ringve Musikkmuseum og Norsk Teknisk Museum.

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2