FLYTTET! Trondheimsolistene – Ratkje og Beethoven
250-årsjubilanten, selveste Beethoven, står på plakaten! Trondheimsolistene markerer jubileet for Beethoven med en opptakt til Ringves store utstilling i 2021; Beethoven Factory. I dagens program får vi høre en av Beethovens strykekvartetter etterfulgt av Maja S. K. Ratkje komposisjon "Tale of Lead and Frozen Light", som er bygget over nettopp denne strykekvartetten.
Pris: Kr. 450/ 400 (inkl. inngang til museets utstillinger)
Program:
Ludwig van Beethoven (17170-1827):
Strykekvartett i F-dur, opus 59 nr. 1 (Versjon for strykeorkester)
Allegro
Allegretto vivace e sempre scherzando
Adagio molto e mesto
Thème russe. Allegro
Maja S. K. Ratkje (1973):
Tale of Lead and Frozen Light (2014)
Kjøp billetter her.
Beethovens strykekvartett i F-dur, opus 59 nr. 1
Beethoven skrev musikk for strykekvartett på bestilling fra grev Razumovsky i 1806. Da var Ludwig 36 år gammel. Greven skulle ha tre kvartetter for å underholde sine gjester. Beethoven skrev, leverte og fikk betalt. Men skrev han det de ville ha? Disse kvartettene (Op. 59) er ikke blant de ”gale”, men de er langt ifra forlystelsesmusikk til munter passiar over en drink.
Komponisten Maja S. K. Ratkje
Maja Solveig Kjelstrup Ratkje er en norsk komponist og improvisasjonsmusiker. Ratkje er en av sin generasjons viktige komponister i Norge, både på grunn av sin høye aktivitet og store gjennomslag, og på grunn av hvordan hun forener rollene som komponist og musiker med stemme og elektronikk på utradisjonelle måter.
Ratkje har plassert seg på flere kart over samtidsmusikken, og har i internasjonal presse blitt omtalt som en av de viktigste unge komponistene i dag. På mange måter er hun en typisk representant for den nye teknologibaserte musikken der komponisten selv er del av fremføringene, gjerne i sammenhenger som er mer intime enn den konvensjonelle konsertsalen.
Ratkje deltar i tallrike samarbeidsprosjekter, og kombinerer den musikalske virksomheten med et sterkt miljøengasjement. Hun har også trukket engasjementet inn i musikklivet, for eksempel gjennom initiativet «Stopp oljesponsingen av norsk kulturliv».
Ratkje om arbeidet med musikken:
- Beethoven ga oss ikke bare musikk, som fri kunstner har han inspirert skapende musikere fram til i dag. Derfor kan jeg skrive absolutt hva jeg vil når jeg setter meg ved arbeidsbordet. Og det er kanskje den største inspirasjonen, men også en forpliktelse.
- Den sommeren jeg skrev på dette verket hendte det forferdelige som har preget selve sjelen til landet vårt. Etter 22. juli føltes det meningsløst å komponere, men jeg fortsatte. Den blygrå himmelen preget alle de uvirkelige bildene fra denne dagen. Dette kom til å prege verket som tok en annen retning enn det jeg hadde planlagt. Jeg trengte et lys, og lar Beethoven skinne gjennom, ved bruk at bearbeidede sitater fra hans Op. 59 nr. 1.