Hopp til hovedinnhold

Juoigat – en vandring i samisk musikk

Utstillingen Juoigat undersøker den samiske musikkens historie, bruk og betydning med den tradisjonelle joiken som utgangspunkt. Ved å tre inn i et viddelandskap vil man kunne oppleve hvordan joik og natur er sterkt knyttet til hverandre. Hvordan kan joiken utrykke og formidle opplevelsen av et landskap eller et dyr? Utstillingen forsetter inn i storbyen og utforsker  mangfoldet av tradisjonelle og moderne samiske musikkutrykk i dag.

I Sverige foretok Karl Tirén (1869 - 1955) reiser hvor han skrev ned joiker på notepapir. Vi blir kjent med hans opptak av joik tidlig på 1900-tallet gjennom lydeksempler og gjenstander som har tilhørt forskeren. Utstillingen tar også for seg moderne samisk musikk og hvordan joik brukes i nye sjangere og på nye måter, for eksempel i rap, populærmusikk og samtidsmusikk.

Utstilling på Ringve Musikkmuseum 07.10.2017 til 06.02.2018.

Samarbeid med samiske kunstnere

Utstillingens design bygger på det tradisjonelt samiske og en nytolkning av samiske uttrykk. Museet samarbeider med to samiske kunstnere i forbindelse med Juoigat:

Billedkunstner, designer og scenograf Hilde Skancke Pedersen: 

Hilde Skancke Pedersen er utstillingsdesigner for Juoigat. Hun er født i Hammerfest og bosatt i Kautokeino. Hilde er utdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo og forfatterstudiet ved Universitet i Tromsø. Hun arbeider som visuell kunstner og kurator, og er mest kjent for kunstprosjektet til plenumsal og foajé i Sametinget (2001). Hun skriver scenetekster for teater, performance- og danseforestillinger, og arbeider med scenografi og kostymedesign.


Komponist og musiker Frode Fjellheim:

Frode er musikker og komponist med sørsamisk bakgrunn. Han er utdannet ved Trøndelag musikkonservatorium og bosatt i Trondheim. Han har siden 1990-tallet turnert med sitt band Transjoik, og driver eget musikkforlag Vuelie. Fjellheim er i dag professor på Nord Universitet og leder studiet Med joik som utgangspunkt. Han er blitt internasjonalt kjent ved å komponere åpningslåten til Disney-filmen Frost (2013).

  • 1/1

Sametinget, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylkeskommuner og Trondheim kommune har gått sammen for å markere en viktig begivenhet i samefolkets historie: At det i år er 100 år siden det første samiske landsmøtet fant sted i Trondheim 6. februar 1917. Markeringen Tråante 2017 er en nasjonal feiring og et felles samisk jubileum. Målet med Tråante 2017 er å markere og formidle kunnskap om samene, samisk kultur og samisk historie i et 100-årsperspektiv. Jubileumsmarkeringen vil foregå i hele 2017 på forskjellige steder i Sápmi med ulike arrangementer og markeringer. Mangfoldet i programmet skal avspeile bredden som finnes i samisk kultur.

Les mer på Tråante2017.no

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1