Hopp til hovedinnhold

Marianne Thorsen inntar Ringve med ny fiolin

Fiolinisten og NTNU-professoren Marianne Thorsen er første gjest i serien «På scenekanten» som Ringve Musikkmuseum presenterer denne våren.

  • Foto: Arnulf Johansen

Museet har invitert en musiker, en komponist og en dirigent, alle nært knyttet til musikklivet i Trondheim og alle med internasjonal anerkjennelse, til samtaler med museumsdirektør Ivar Roger Hansen, krydret med musikalske innslag av og med hovedpersonene. 

Internasjonal karriere
Marianne Thorsens karriere strekker seg over mer enn 30 år, som solist, kammermusiker og som pedagog. Hun er utvilsomt en av Trondheims best internasjonalt kjente musikere og er nylig hjemkommet fra en ukes turné i Skottland med kammerorkesteret Scottish Ensemble. Med i bagasjen har hun strålende kritikker, noe som ikke har vært uvanlig gjennom hennes lange karriere. Hun rekker så vidt å lande i Trondheim, følge opp sine studenter og dele sine tanker om musikk og karriere med publikum på Ringve, før hun på nytt setter kursen over Nordsjøen. Tidlig i mars er det nye konserter i London med det anerkjente Nash Ensemble som hun også har konsertert med i Trondheim og utgitt flere CD-innspillinger med.

Mesterverk fra 1700-tallet
Som så mange andre toppfiolinister holder Marianne Thorsen seg til italienske fioliner. Nylig har stiftelsen Dextra Musica, som låner ut kvalitetsinstrumenter til norske framtredende strykere, stilt en fiolin bygget av mesteren Guadagnini i 1745 til disposisjon for den anerkjente musikeren. Hvordan dette instrumentet klinger i hendene på Marianne, blir det anledning å høre kommende lørdag, i samspill med pianisten Jørgen Larsen som også akkompagnerte henne ved hennes virkelige gjennombrudd som fiolinist under Festspillene i Bergen i 1989.

- Målet med disse samtalene er å bli bedre kjent med kunstnerne, se tilbake på den enkeltes karriere og ikke minst forsøke å finne ut hva som er drivkraften i et liv der musikk spiller en stor og avgjørende rolle, sier Ivar Roger Hansen.

Museum24:Portal - 2024.03.19
Grunnstilsett-versjon: 1