Gårdsarkiv
Ringve gård har vært en del av kulturlandskapet på ladehalvøya i mange hundre år. Gården har en viktig arkitektur- og sosialhistorisk posisjon i det såkalte lystgårdslandskapet på Lade, et kulturmiljø som i dag ansees å være av nasjonal betydning. Gården ble med sitt langstrakte firkanttun skilt ut som eget bruk i 1660. Dagens bebyggelse består av hus oppført fra 1700-tallet og fram til 2000-tallet. Anlegget ble etter 1952 gradvis omdannet fra et gårdsbruk til et musikkhistorisk museum.
I Ringves gårdssamling inngår de antikvariske eller kulturhistoriske bygningene og deler av hagen (Wesselbygningen, Hovedbygningen, Direktørboligen, Tordenskioldmuseet, Parken, Driftsbygningen og Stabburet) med tilhørende møbler og inventar.
Den tidligere Tordenskiold-samlingen er en del av gårdssamlingen. Det samme gjelder store deler av den fotosamlingen, med bilder som dokumenterer bygninger, dagligliv på gården og museets tilblivelse, i tillegg til kart, tegninger og malerier som beskriver bygninger, landskap og personer.
I denne delsamlingen inngår også enkelte personarkiv, blant annet etter familien Anker Bachke. Arkivet består av dokumenter, brev og bøker etter medlemmer av familien i perioden 1878-1946 av både privat og forretningsmessig karakter. Her finnes dokumenter og kontrakter som berører salg, bygsling og overdragelser av eiendommer under Ringve gård i tidligere Strinda kommune. Arkivet inneholder også brev, korrespondanse og dokumenter som har tilhørt Victoria Bachke, inkludert kontakt med hennes russiske og øvrige storfamilie. I tillegg består arkivet etter henne av korrespondanse, brevkort og kalendere som belyser arbeidet med å etablere Ringve Museum. Arkivet består også av dokumenter og materiale etter tidligere eiere på Ringve gård, blant annet familiene Wessel, Schjelderup og Knoff. Videre museumsdrift finnes i Ringve Museum Driftsarkiv.
Arkivene er tilgjengelig i Arkivportalen: