Victoria Bachke (1896–1963) ble født i Russland som nest yngst i en søskenflokk på ni. Familien Rostin var velutdannet og musikkinteressert, og flere av barna ble musikere. I 1914 la Victoria og den eldre søsteren, sangerinnen Valentine, ut på en lang til Europa-reise. Samme år brøt 1. verdenskrig ut. Tre år senere fulgte Den russiske revolusjon, noe som førte til at familien Rostin ble spredt for alle vinder.
Med et Europa i opprør som bakteppe, kom Victoria og Valentine til Trondheim i 1919. Søstrene ble boende i byen, Victoria resten av livet. Valentine giftet seg med kapellmesteren ved byens teater, og sørget for at Victoria ble introdusert for eieren av Ringve gård, forretningsmannen Christian Anker Bachke (1873–1946), som hun giftet seg med i 1920. Til tross for den betydelige aldersforskjellen var ekteskapet lykkelig. Sammen levde de et utadvendt liv preget av musikk og gjestfrihet. De musiserte sammen og deltok aktivt i byens kulturelle liv. Christian var også historisk interessert, og opptatt av Lades kulturhistoriske arv som sete for ladejarlene og forbindelsen mellom Ringve gård og Peter Wessel Tordenskjold.
Ved Christians død i 1946 ble Ringve gitt som gave til staten Norge med det formål at gården skulle bli museum. Arbeidet som museumsdirektør skulle bli Victorias livsoppgave. Et Tordenskjoldmuseum ble åpnet i et eget bygg på Ringve i 1950, og Victoria utga i 1958 et stort oversiktsverk over kulturhistoriske gjenstander knyttet til Tordenskjold; Tordenskioldiana.
Det var likevel musikkmuseet som ble stående som Victorias hovedverk. Hun reiste i inn- og utland for å samle inn instrumenter og andre gjenstander, og arbeidet uopphørlig for å realisere drømmen om et levende musikkmuseum, som hun kalte «et hjem for instrumenter». Og arbeidet ga resultater. I 1952 åpnet musikkmuseet i den store hovedbygningen som hadde vært hennes og Christians hjem. Victoria selv flyttet inn i den nyoppførte direktørbolig ved siden av i 1950. I denne bygningen står stadig Victorias vakre stuer intakt, langt på vei slik hun selv innredet dem. Her finnes også en gjesteprotokoll med hilsener fra prominente gjester siden åpningen av musikkmuseet i 1952. I 1959 giftet Victoria seg på nytt, med den nylig avtroppede fylkesmannen Ivar Skjånes (1888–1975).
Til tross for sviktende helse, arbeidet Victoria utrettelig for museet, for kulturlivet i Trondheim og for å bistå og holde forbindelsene med de mange medlemmene av hennes store familie omkring i Europa. Hun var målbevisst, viljesterk og hadde en karismatisk personlighet, og lyktes med ambisiøse prosjekter til tross for nøkterne ressurser etter dagens standard. Victoria hadde et stort kontaktnett og inviterte en rekke kulturpersonligheter og andre fremtredende skikkelser til Ringve, blant dem Edvard Munch, Josephine Baker og kongefamilien. Museets gjester ble tatt imot som gamle venner, fra skoleelever til statsledere, og det finnes mange anekdoter om henne. En av mange som har varme barndomsminner om Victoria er fiolinisten Arve Tellefsen, som i en periode bodde på Ringve gård.
Victoria Bachke grunnla et museum som i sin tid var nyskapende, hvor dyktige omvisere demonstrerte instrumenter fra hele verden og engasjert formidlet deres historie. Omvisninger med levende musikk er den dag i dag en av Ringves viktigste kjennetegn og attraksjoner. Victoria døde i 1963 og hviler i et eget urnegravsted i parken på Ringve.
Victoria Bachke
Les mer om museets grunnlegger og første direktør.