Hopp til hovedinnhold

Komponistsamlingen og utøversamlingen

Museet har en stor samling fotografier og gjenstander som viser utøvere og musikere. Manuskripter, tekstskisser, partiturer og demobånd er eksempler på materialtyper som dokumenterer et musikkstykkes tilblivelse og utvikling. Notater, korrespondanse og dagbøker kan gi innsikt i en artists kreative prosess og virke, eller i et kunstner- og entreprenørskap. Mye av denne type materiale vil inngå i privatarkiv etter enkeltpersoner.

Annonser, konsertplakater og -programmer er eksempler på andre objekter som dokumenterer utøvervirksomheten, selv om de ikke nødvendigvis springer ut fra utøverne selv. Det kan handle om å skape og bygge opp publikums forventninger til konserten som hendelse, å bygge opp en kunstnerisk identitet eller image, eller å knytte seg til andre deler av det kulturelle eller politiske feltet gjennom det visuelle uttrykket. Unike notetrykk og fonogrammer er også en del av denne delsamlingen.

Privatarkiv

Ringve Musikkmuseum har flere privatarkiv i sin samling. Dette er arkiv etter enkeltpersoner, familier, bedrifter, kor eller foreninger.  

Noen av arkivene er tilgjengelige i Arkivportalen:

Notesamlingen

Notesamlingen på Ringve Musikkmuseum består av 25 000 titler med trykte noter, førsteutgaver og originalmanuskript.

Samlingen har eksempler på norske og utenlandske musikktrykk til ulike besetninger i de fleste genrer, fortrinnsvis fra perioden 1800-1950. Det dreier seg om spesielle samlinger som har tilhørt enkelte komponister, musikere eller familier, men også om noter uten direkte tilknytting til herkomst.

Se manuskriptsamlingen digitalt på arkivportalen.no

Museum24:Portal - 2025.02.14
Grunnstilsett-versjon: 2