Hopp til hovedinnhold

Tordenskioldiana IV:
Tordenskiold i dansk-norsk kultur 1900–2000

På 1900-tallet ble Tordenskiold stadig gjenstand for kunstnerisk bearbeidelse i ulike former. I 1901 ble Axel Enders Tordenskiold-statue avduket i Kristiania etter en stor konkurranse. Statuen var holdt i feststemt formspråk, og fikk sin musikalske innramming med en kantate komponert av Johan Selmer til tekst av Theodor Caspari.

I 1901 skrev Jacob Breda Bull Tordenskjold – et folkeskuespill. Stykket ble satt opp på Nationaltheateret i Kristiania med overdådige kulisser og fengende musikk komponert av Johan Halvorsen, som også skrev en suite over musikken. Bull omarbeidet senere skuespillet til en roman.

Det mest omfangsrike og monumentale musikalske uttrykk som er knyttet til Tordenskiolds navn, er den danske komponisten Rued Langgaards Symfoni nr. 7 fra 1932, med undertittelen ”Ved Tordenskjold i Holmens Kirke”.

Allerede i 1910 ble den første filmen om Tordenskiold produsert i Danmark, basert på Carit Erits populære skuespill fra 1862. I 1942, under okkupasjonen, kom filmen Tordenskjold går i land. Filmen hadde et klart dansk-nasjonalt budskap, og viser hvordan Tordenskiold-skikkelsen stadig kunne brukes for å vekke patriotiske følelser. 

I etterkrigstiden har ikke sjøhelten Tordenskiold den samme opphøyde status hverken i Norge eller Danmark. Likevel dukker han fortsatt opp både på scenen, i litteratur og på film. I 1992 hadde brødrene James og Adam Prices musikal Tordenskiold stor suksess på Gladsaxe Teater i København med norske Øystein Wiik i hovedrollen. Den unge Peter Wessel er også med i persongalleriet i danske Kurt Austs kriminalroman ”Stumme skrik” fra 2013. Og våren 2016 er Tordenskiold gjenoppstått i en ny film med manuskript av Erlend Loe, med Jacob Oftebro i rollen som den sagnomsuste trønderen.

Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2